Wederopbouw Notre Dame met kas en bijenkorf?

Artikel delen

Nadat een verwoestende brand het houten dak van de Notre Dame opslokte, hebben architecten over de hele wereld ideeën naar voren gebracht voor het herbouwen van het icoon. Het in Parijs gevestigde Studio NAB presenteerde een voorstel om de 13e-eeuwse kathedraal te moderniseren met een enorme educatieve broeikas en bijenstal. Het ontwerp bouwt voort op de hoop van de Franse premier Edouard Philippe dat de wederopbouw aansluit op de mogelijkheden van de moderne tijd.

In plaats van de kathedraal eenvoudigweg terug te brengen naar zijn vroegere staat, heeft Studio NAB voorgesteld om het oorspronkelijke silhouet te herscheppen met nieuwe materialen. In plaats van een houtskeletconstructie,kunnen het nieuwe dak en de nieuwe toren worden gemaakt van goudgelakt staal met grote glazen panelen. De kas op het dak zou gebruikt kunnen worden voor educatie over onderwerpen als stedelijke landbouw en tuinbouw.

“We kunnen een icoon bouwen waar het gaat om behoud en verrijking van uitzonderlijk werelderfgoed. Het beschermen van de wereldbevolking, het opnieuw introduceren van biodiversiteit, bewustwording van de wereld waarin we leven: zijn allemaal symbolen, trouw aan de waarden van Frankrijk en die van de kerk,” aldus de architect.

Geïnspireerd door de bijna 200.000 bijen die het vuur op het lagere dak van Notre Dame hebben overleefd, wil Studio NAB de centrale torenspits transformeren tot een bijenkorf. Als eerbetoon aan het oorspronkelijke kader van het dak – bijgenaamd “het bos” na zijn vele oude houtsoorten – zullen de architecten ook geborgen hout hergebruiken als plantenbakken en andere structuren in de kas.

Bron: Studio NAB Renders: Studio NAB Fotografie: Wikimedia (1, 2)