Duurzaam dak? Met EPD kies je voor een écht groendak

Artikel delen

‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst‘ luidt de titel van het huidige coalitieakkoord. Een akkoord waarin de regering de handen ineen slaat ‘om te bouwen aan een groene toekomst‘. En hoewel duurzaam bouwen binnen de bouwsector inmiddels gemeengoed is, blijkt het bepalen van de milieu-impact nog steeds een worsteling. Want kies je voor een groendak, dan kies je voor een duurzaam dak. Toch?

Bouwen aan een groene toekomst

Want wat is nu écht duurzaam? Van BREEAM tot LCA en van EPC tot Paris Proof: er ontstaan steeds meer methodes en standaarden om de duurzaamheid van een bouwwerk te bepalen. Een belangrijke hoeksteen voor duurzame bouw is de ISO 14025, waarin het framewerk van milieucertificeringen is vastgesteld. Op basis hiervan is onder andere de Environmental Product Declaration (EPD) ontwikkeld, een manier om de milieu-impact van producten te bepalen. Door deze EPD-certificering op de groendaken kies je écht voor een duurzaam dak. En daarmee draagt ZinCo haar steentje bij aan een aantoonbaar groene toekomst.

Wat is de EPD?

Een aantoonbaar groene toekomst door een productetiket? Ja, maar achter dit etiketje schuilt een intensief traject waarin wordt gekeken naar de milieu-impact van een product gedurende zijn hele levenscyclus. Van grondstofwinning tot sloop bestudeert een onafhankelijk instituut alle mogelijke impacten op het milieu. Hierbij kun je denken aan de invloed op het broeikaseffect, het effect op de ozonlaag, watergebruik, inzet van hernieuwbare versus fossiele brandstoffen en mate van recycling.

Duurzaam dak? Onderste steen boven bij milieu-impact

Om als hoeksteen van de duurzame bouw te kunnen functioneren, wordt voor ieder product de onderste steen boven gehaald. En daartoe worden de volgende vijf stappen doorlopen.

  1. Categorisering van het product
    De EPD is een certificering die kan worden afgegeven voor spijkerbroeken tot auto‘s en van spijkers tot groendaksystemen. Om te voorkomen dat je appels met peren vergelijkt, is categorisering binnen de EPD-standaard noodzakelijk. Groendaken vallen binnen de categorie ‘construction products‘.
  2. Life Cycle Analysis
    Een uitgebreide Life Cycle Analysis bepaalt de algehele milieuprestatie van een groendak. Hierin wordt voor ieder onderdeel, van waterbufferende mat tot beplanting inzichtelijk wat de milieu-impact is.
  3. EPD format
    De enorme hoeveelheid informatie vanuit de LCA wordt samengevat en gebundeld in een EPD-format dat voldoet aan de ISO-14025 richtlijnen.
  4. Verificatie
    Vervolgens verifieert een onafhankelijk instituut, dat verstand heeft van het vakgebied, de producttypen, geografische scope en relevante productstandaarden, het EPD-informatieblad.
  5. Registratie en publicatie
    Na verificatie mag Zinco, als producteigenaar, de EPD-verklaring voor het betreffende product registreren in de EPD-database, zodat partijen verzekerd zijn van een echt groen en duurzaam dak.


Iglo in de woestijn, met duurzaam dak?

Een EPD-verklaring zegt iets over de aantoonbare milieu-impact van het product, omdat een EPD geverifieerde milieueffect-informatie bevat. En zo‘n certificaat wordt alleen afgegeven als het effect neutraal of positief is. Je kunt je voorstellen dat de bouw van een iglo op de noordpool in aanmerking kan komen voor een EPD-certificaat, maar dat de bouw van een iglo in de Sahara een dusdanig negatieve milieu-impact heeft dat je naar dit certificaat kunt fluiten. Hetzelfde geldt voor groendaken. Moet je voor je daktuin in Rotterdam bomen verschepen uit Noord-Amerika, dan is die milieu-impact zo groot dat je voor ‘nul-op-de-meter‘ in de andere stappen van de levenscyclus echt significante positieve impact moet maken.

EPD voor de groene toekomst

De EPD-gecertificeerde producten zijn inzichtelijk in een EPD-database, zodat ontwerpers en bouwers verzekerd zijn van duurzame producten. Als een architect een gebouw ontwerp met producten uit deze database, dan is de optelsom: een samenstelling van alle EPD-certificaten ook gegarandeerd een gebouw met neutrale of positieve milieu-impact. En zo bouwen wij met duurzame daken stukje voor stukje aan die groene toekomst.

Milieu-impact van een groendak

In onze blog over de ‘groenheid‘ van groendaken beschreven we al eerder de jongvolwassenheid van deze groene oases. Want naast de kleur is er veel te zeggen over hoe groen, in de zin van duurzaam, een groendak nu eigenlijk is. De EPD-verklaring helpt ons en de bouwers van Nederland ook echt een verschil te maken in de duurzame bouw.

Zinco gaat voor duurzaamheid

Onze producten met EPD-certificering zijn te herkennen aan een EPD-logo in de productbladen. Nog niet al onze producten mogen zich onder de EPD-noemer scharen, maar achter de schermen werken we hard aan de duurzaamheid van al onze producten. Daardoor hebben we niet alleen EPD-gecertificeerde drainage-elementen en recycling substraten, maar ook hele groendaksystemen die echt bijdragen aan beter milieu.

Samen het verschil maken

En met gepaste trots kunnen wij ook vertellen dat we anno 2022 de enige groendak-leverancier zijn met dit duurzaamheidspredicaat. Trots op de transparantie van onze producten en de bijdrage die we leveren aan een positieve milieu-impact. Maar ‘gepast‘, omdat we het liefst iedereen in deze branche het gelijk niveau zien bereiken. Zodat we samen echt het verschil gaan maken. Want ‘alleen ga je sneller, maar samen kom je verder‘.

Kies voor een duurzaam dak: check de EPD-certificering!

‘Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst‘ betekent voor ons kijken hoe we met elkaar die groene toekomst kunnen realiseren. Onder andere door een positieve milieu-impact te maken met onze producten geven we letterlijk invulling aan het doel van ons huidige coalitieakkoord.’