Daktuinen nabij historische binnenstad Utrecht

Artikel delen

Momenteel wordt er druk gebouwd aan het laatste blok (van vier) van de nieuwe woonwijk Zijdebalen in Utrecht. De wijk ligt tegen de rand van de historische binnenstad en omvat bijna 500 woningen. Er is een grote verscheidenheid aan woningtypes naar ontwerp van Venster Architekten BV en Mulleners + Mulleners Architecten. Onder de woonblokken liggen halfverdiepte parkeergarages en op de blokken worden daktuinen aangelegd.

Tekst en beeld: BTL Realisatie BV

In samenwerking met Van Doorn Dakspecialist BV heeft BTL Realisatie BV, vestiging Utrecht, de daktuin met dakbedekkingsconstructie van Blok 3 gerealiseerd. Blok 4 wordt komend voorjaar uitgevoerd. Dit alles in opdracht van bouwcombinatie Hurks-Van Wijnen Zijdebalen v.o.f.

De daktuin van Blok 3, naar ontwerp van Mulleners + Mulleners Architecten, is afgelopen zomer aangelegd. Deze omsloten binnentuin van 1.450 m² kent zowel een gezamenlijk gebied als ruime privétuinen. De tuin bestaat in de basis uit een tegelvlak en plantenbakken met gaas en klimplanten, die de privétuinen indelen. Het gezamenlijke gebied bevat een ruim 50 meter lange pergolaconstructie, die hoogte en geborgenheid creëert. Verder zijn er diverse grote plantvakken in het tegelvlak ‘uitgesneden’ met hoofdzakelijk groenblijvende vaste beplanting. Om met de nieuwe buren te kunnen zitten, zijn drie picknickbanken geplaatst, vergezeld van enkele boombakken met meerstammige struiken.

Technische aspecten

Qua materialisatie zijn geel- en antracietgekleurde betontegels met natuursteendeklaag toegepast van Zoontjens Beton. Deze tegels zijn op verstelbare tegeldragers geplaatst waardoor de verharding geheel ‘waterpas’ ligt. In het ontwerp is veel gebruikgemaakt van cortenstaal. De plantenbakken en keerelementen, om afscheiding en groeiruimte te creëren, zijn hier voorbeelden van. De pergola is volledig gemaakt van inheems larikshout. De staanders zijn met draadeinden door de tegels vastgeboord op onderliggende betonvoeten. Door deze werkwijze is de onderliggende waterdichte laag volledig intact gebleven.

De dakbedekkingsconstructie bestaat uit een bitumineuze dampremmer, een C-EPS isolerende afschotmortel, waarop vervolgens een tweelaags volledig verkleefde bitumineuze afwerking is aangebracht van het fabricaat Derbigum. Voor de groendakopbouw in de plantvakken en -bakken is gebruikgemaakt van druk- en vormvaste waterbufferende ZinCo drainagebanen en intensief daktuinsubstraat, afgestemd op het type begroeiing.

Groen

Al deze technische aspecten vormen de basis voor goed gebruik en een lange waterdichte levensduur, maar bij een daktuin draait het natuurlijk ook om het groen zelf. Zonder levend groen immers geen tuin. Zo wordt de pergola op termijn volledig begroeid met onder andere voorjaarsbloeiende bosrank (Clematis), schijnaugurk (Akebia) en zomerbloeiende boskamperfoelie (Lonicera). Dit zijn stuk voor stuk mooie en sterke klimplanten met een uitbundige bloei.

De plantvakken zijn beplant met diverse deels wintergroene vaste planten zoals schoenlappersplant (Bergenia), wolfsmelk (Euphorbia), purperklokje (Heuchera) en aromatische venkel (Foeniculum). In de beschaduwde delen maken beker- (Matteuccia) en naaldvarens (Polystichum) de dienst uit en diverse wuivende siergrassen, variërend van 50 tot 180 cm hoogte, maken het geheel compleet.

De bewoners van Blok 3 hebben inmiddels hun sleutels ontvangen en kunnen binnen vastgestelde kaders nu zelf invulling geven aan hun privétuinen. De tuin van Blok 4, die volgend voorjaar wordt aangelegd, is aanmerkelijk groter. Deze krijgt een parkachtige uitstraling met grotere bomen, hoogteverschillen, glooiende looppaadjes, een pergola en zelfs een groot speeltoestel. Op deze manier wordt de beperkte ruimte nabij het historisch hart van Utrecht optimaal ingevuld.