BAU 2021, ’s werelds toonaangevende vakbeurs wordt “hybride”

Artikel delen

Innovaties in hybride formaat: Vanwege het coronavirus zal de conventionele persoonlijke BAU-vakbeurs niet plaatsvinden

Hoewel Messe München een beproefd hygiëneconcept heeft, zal BAU, ’s werelds toonaangevende vakbeurs voor architectuur, materialen en systemen, van 11 tot 16 januari 2021 niet plaatsvinden als een conventioneel persoonlijk evenement. Dit was de duidelijke beslissing van de Messe München-bijeenkomst van vandaag met de adviesraad en de raad van bestuur van BAU. In plaats daarvan komt er van 13 tot 15 januari 2021 een hybride format, waarmee exposanten de kans krijgen hun innovaties aan een breed publiek te presenteren. Het digitale deel van dit evenement zal ook een belangrijk onderdeel zijn van de conventionele persoonlijke BAU 2023-vakbeurs.

Dr. Reinhard Pfeiffer, plaatsvervangend CEO van Messe München merkte op: “Met de dalende infectiepercentages en grensopeningen in juni was er reden om te hopen dat de situatie aanzienlijk zou verbeteren. Helaas is de situatie sinds augustus aanzienlijk veranderd. Zelfs als een persoonlijk evenement mogelijk zou zijn geweest met onze beschermings- en hygiënemaatregelen, is deze beslissing nu noodzakelijk geworden vanwege de huidige ontwikkelingen met betrekking tot nieuwe reisbeperkingen en de aanwijzing van risicogebieden in heel Europa. Volgens ons exposantenonderzoek

Reinhard Pfeiffer kreeg de goedkeuring van Dieter Schäfer, de jarenlange voorzitter van de BAU-adviesraad en de raad van toezicht: “De beslissing die in juni werd genomen, was juist. Op dat moment was het veel te vroeg om BAU in twijfel te trekken. Het was ons duidelijk dat eind september opheldering nodig zou zijn. Het was dan ook logisch om vorige week een enquête te houden. De adviesraad en de raad van bestuur steunen de beslissing om BAU 2021 te vervangen door een hybride formaat. ”

Een uitstel van BAU is besproken met de Raad van Advies en de Board of Trustees. Martin Hörmann, plaatsvervangend voorzitter van de commissies, legt uit: “Het uitstellen van de beurs was voor ons nooit een serieuze optie, want dat zou de tweejarige innovatiecyclus die BAU altijd heeft gevolgd, hebben onderbroken. Internationale exposanten en bezoekers vormen de kern van de conventionele BAU. Onder de huidige COVID-19-omstandigheden hadden we niet aan deze verwachtingen kunnen voldoen.”

Hybride formaat – wat kunnen exposanten en bezoekers verwachten?

BAU 2021 zal er heel anders uitzien dan voorgaande jaren. Naast een compacte tentoonstellingsruimte omvat het hybride formaat een bijkomend digitaal aanbod voor exposanten en bezoekers die vanwege de reisbeperkingen niet naar München kunnen reizen.

Exposanten zullen zich kunnen presenteren op het ICM International Congress Center München en in ongeveer twee beurshallen, en er zullen ook forums en speciale shows worden gehouden. Bedrijven die zich op locatie willen presenteren, kunnen kiezen tussen compacte systeemstandaarden en een individueel stand ontwerp .

In het digitale deel van het evenement zullen live streaming en video-opnames van lezingen en discussies van de forums beschikbaar zijn voor een wereldwijd publiek. Bedrijven hebben ook de mogelijkheid om hun producten virtueel te presenteren in hun eigen online sessies. Om in contact te komen en te discussiëren met exposanten en andere bezoekers, biedt het hybride formaat ook virtuele netwerkmodules. Ook wordt overwogen om de traditionele BAU-infogesprekken te integreren in het hybride formaat.

Deelnamemogelijkheden online vanaf half oktober

Details over het nieuwe format en informatie over de deelnamemogelijkheden voor exposanten en bezoekers zullen naar verwachting vanaf half oktober online beschikbaar zijn op www.bau-muenchen.com . Exposanten die hun stand reeds vast hadden geboekt voor de conventionele persoonlijke vakbeurs, kunnen zich nog ter plaatse presenteren. Anderen die hebben afgezegd vanwege coronavirus kunnen onder de nieuwe voorwaarden heroverwegen om deel te nemen, zowel digitaal als op locatie.

BAU 2023 wordt al voorbereid

In 2023 is BAU weer normaal, compleet met het extra digitale aanbod dat in januari voor het eerst in hybride formaat beschikbaar zal zijn. Messe München heeft er alle vertrouwen in, aangezien bijna alle prominente exposanten die in 2021 wegblijven vanwege de coronaviruspandemie hun deelname aan het volgende evenement in januari 2023 al hebben bevestigd.

De beslissing van Messe München heeft brede steun gekregen van de industrie:

Stefan Fischbach, CEO van Assa Abloy: “We dachten lang dat BAU 2021 door zou gaan en hadden daar graag onze nieuwe producten voorgesteld. De ontwikkelingen van de afgelopen weken en vooral de reacties van onze klanten hebben echter aangetoond dat het uitstellen van BAU de juiste beslissing was. We kijken uit naar een speciale BAU in 2023. ”

Prof. Dr.-Ing. Norbert Gebbeken, voorzitter van de Beierse Kamer van Burgerlijk Ingenieurs: “In het licht van de recente coronavirusontwikkelingen steunt de Beierse Kamer van Burgerlijk Ingenieurs de beslissing van BAU om een ​​hybride format voor de beurs op te zetten. Indien het enigszins mogelijk is, is de Beierse Kamer van Burgerlijk Ingenieurs van plan om op 15 januari 2021 de Beierse Ingenieursdag te houden met de uitreiking van de Beierse Techniekprijs 2021, als onderdeel van de hybride BAU. Staatsminister Kerstin Schreyer heeft al bevestigd dat ze het evenement zal bijwonen. We hopen van harte dat BAU 2023 opnieuw als persoonlijk evenement zal kunnen plaatsvinden, aangezien er geen vervanging is voor persoonlijk contact, vooral niet op een beurs. ”

Felix Pakleppa, Chief Executive van de Centrale Vereniging van de Duitse Bouwnijverheid: “Wij steunen de beslissing om BAU 2021 niet als een persoonlijk evenement te houden, maar eerder in een hybride vorm, aangezien het aantal besmettingen niet alleen in Duitsland stijgt, maar ook in heel Europa. Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor de gezondheid van exposanten en bezoekers zeer serieus. Tegelijkertijd kijken we er ook naar uit dat BAU in 2023 haar deuren weer opent en er voor kan zijn. ”

Johannes Reischböck, algemeen directeur van BIMobject Deutschland GmbH: “Helaas moeten we de feiten onder ogen zien. Door de coronavirusontwikkelingen is het niet mogelijk om de beurs succesvol op normale schaal en met dezelfde positieve stemming te houden als voorgaande jaren. Tegelijkertijd ben ik er niettemin van overtuigd dat we het succesverhaal van BAU, en BauIT in het bijzonder, met BAU 2023 kunnen voortzetten. In de tussentijd zullen we de creatieve ideeën en concepten van Messe München ondersteunen als alternatief voor het afwezige platform. We kijken nu al uit naar de digitalBAU-vakbeurs in Keulen in februari 2022, georganiseerd door Messe München. ”

Dr. Thomas Welter, algemeen directeur van de Vereniging van Duitse Architecten (BDA): “De aangestelde freelance architecten van de Vereniging van Duitse Architecten willen aantrekkelijke beurslocaties waar ze ideeën kunnen delen, leren en nieuwe producten en ontwikkelingen kunnen ervaren. De annulering van BAU 2021 is erg pijnlijk, maar de Vereniging van Duitse Architecten kijkt uit naar alternatieve digitale formaten en komt weer samen op digitalBAU 2022 en BAU 2023. Het groeiende aanbod van digitale formaten voor BAU is een goede ontwikkeling. Desalniettemin zal BAU als platform voor persoonlijke ontmoetingen en fysiek beleving van producten op de lange termijn nog steeds nodig zijn. ”