Brandvertragende onderdakfolie vergroot veiligheid zonnedak

Artikel delen

Wienerberger heeft aan haar assortiment onderdakfolies een brandvertragende toegevoegd. De Wevolt onderdakfolie heeft met brandklasse B een hoge brandwerendheid en dat maakt hem uitermate geschikt voor daken met geïntegreerde PV-panelen of zonnedakpannen. Brandvertragende folie aanbrengen onder zonnepanelen is nog niet bij de wet vastgelegd, Wienerberger adviseert het en heeft er een oplossing voor.

De nieuwe Wevolt onderdakfolie heeft een aantal sterke troeven en brandklasse B is de belangrijkste. Op daken met gebouw-geïntegreerde PV-oplossingen (BIPV – Building Integrated PhotoVoltaic), kan bij verkeerd aangesloten connectoren een vlamboog ontstaan. Dat kan brand veroorzaken, vooral als vlammen onder de panelen verder kruipen. Brandklasse B wil zeggen: materiaal dat moeilijk ontvlambaar is en daardoor een efficiënt middel in brandpreventie (EN 13501 en EN11925-2). Wienerberger loopt met de onderdakfolie voor op mogelijke regelgeving die verplicht brandvertragende folies aan te brengen om de veiligheid van daken met BIPV-systemen te vergroten.

Ook UV- en temperatuurbestendig, dampopen en waterdicht

De nieuwe Wevolt onderdakfolie heeft een aantal sterke troeven en de hoge brandwerendheid (klasse B) is de belangrijkste.

De Wevolt onderdakfolie is gemaakt van PET-laminaat, met een polyacrylic coating. De 2-laagse folie is UV- en temperatuurbestendig (tot 100oC), dampopen en waterdicht. Door de waterdichte UV-gestabiliseerde coating is de folie tevens te gebruiken onder holle dakpannen (zonder sluiting). Dankzij de dubbele geïntegreerde kleefstrook sluit deze onderdakfolie het onderdak optimaal wind- en waterdicht af. Met markeringen op 10, 15 en 20 cm bepaal je eenvoudig de overlapzones. De onderdakfolie kan direct op het dakbeschot worden aangebracht of vrijdragend op tengels of sporen.