Dak als een stromende rivier

Artikel delen

Ennead Architects en Andropogon Landscape Architects hebben een internationale wedstrijd gewonnen voor het – een hele mond vol – Shanghai Yangtze River Estuary Chinese Sturgeon Nature Preserve. Het voorgestelde ontwerp neemt de vorm aan van stromende rivier dat de bochten van de langste rivier van Azië nabootst’. Het gebouw zal worden bekleed met doorschijnende PTFE-panelen en is ontworpen met duurzame, energie-efficiënte technologieën zoals geothermische verwarmings- en koellussen.

Het doel van het Shanghai Yangtze River Estuary Chinese Sturgeon Nature Preserve is het redden van kritisch bedreigde soorten en het herstellen van de natuurlijke ecologie van de Yangtze rivier. De rivier is jarenlang blootgesteld aan enorme vervuiling.

Het centrum heeft tevens de doelstelling bewustwording te creëren aangaande duurzaamheid en omgangb met het milieu. Om deze doelen te bereiken, zal het 427.000 m2 grote gebouw bestaan ​​uit een tentoonstellingsruimte inclusief aquaria en een onderzoeksfaciliteit.

Het gebouw is verdeeld in drie vleugels met elkaar verbonden door een centrale ruggengraat. De structuur wordt gebouwd middels een kruislings gelamineerd houtsysteem gewikkeld in een lichtgewicht ‘PTFE-huid’, die het interieur met daglicht zal vullen.

Binnen zorgen lokale flora en waterplanten voor een mooie verbinding met het buitenleven. Het landschapsontwerp in en rond de gebouwen bootst de natuurlijke ecosystemen van de oevers na die in het stroomgebied van de Yangtze worden aangetroffen. Het gebied biedt volop mogelijkheden voor het onderzoeken en kweken van verschillende vissoorten.

Bron en beeld: Ennead Architects