Dak- en gevelnoviteiten op Vakbeurs Energie

Artikel delen

De Brabanthallen in Den Bosch waren in de eerste week van oktober het epicentrum van de Nederlandse energietransitie: duizenden professionals bezochten daar Vakbeurs Energie. Centraal thema de verduurzaming van Nederland. Dakenraad struinde de beursvloer af op zoek naar de meest opvallende dak- en gevelnoviteiten.

Indak zonnepanelen

AERspire levert indak zonnepanelen die dakbedekking en energieopwekking in één zijn. De modules vervangen de dakpannen en zijn direct de waterkering van de woning. De AERspire oplossing is geschikt voor toepassingen met een dakhelling vanaf 15˚. Het volledige dakvlak wordt gevuld met elementen waarvan de meesten actief zijn en dus energie opwekken. Het resterende dakvlak wordt opgevuld met elementen met dezelfde uitstraling maar wekken geen energie op. De oprichters, Esther Philipse en Alfred van Hese, verwonderden zich al jaren dat er geen mooie, kwalitatief betaalbare solar oplossingen op de markt beschikbaar waren. Met hun decennialange expertise in de industrie startten ze daarom in 2012 de ontwikkeling van een nieuw innovatief concept en zo werd in 2013 AERspire opgericht.

Het doel was de ontwikkeling van een eenvoudige, hoog kwalitatieve oplossing, te integreren in de bouwschil. Om een homogene esthetische uitstraling te verkrijgen moest het product volledige dakvlak vullend zijn. Bovenal moest het dak betaalbaar zijn. Deze oplossing is AER genaamd, het ‘Aesthetic Energy Roof’.

Kleine zonnepanelen voor platte daken

Compact Solar biedt een esthetisch alternatief voor de grote standaard zonnepanelen. Door gebruik te maken van kleine zonnepanelen kunnen ze elk plat dak flexibel invullen. Zo maakt Compact Solar optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. “Standaard zonnepanelen zijn vooral functioneel”, legt de standmanager uit. “Met Compact Solar wekt u zonne-energie op in stijl. Wij bieden u geen ingewikkeld technisch verhaal, maar een elegante oplossing . In het ontwerp van onze systemen hebben we alle onderdelen optimaal op elkaar afgestemd, zodat u hier niet meer over na hoeft te denken.”

De systemen van Compact Solar zijn speciaal ontwikkeld voor platte daken. Er zijn twee systemen. Het Parva systeem is de meest stijlvolle oplossing en biedt optimale flexibiliteit. Het Magna systeem combineert een fraaie vormgeving met een aantrekkelijk rendement.

Bijzonder daglichtsysteem van Solatube

Een kelder met te weinig daglicht omtoveren tot een goed verlichte sportruimte? Dat kan met Solatube. De Solatube vangt met een speciale koepel het buitenlicht op, dat door een sterk reflecterende buis elke gewenste ruimte bereikt. De daglichtsystemen van Solatube brengen op een gecontroleerde manier diffuus daglicht binnen. Voor de afwerking kan bij Solatube worden gekozen uit ronde en vierkante plafondplaten.

De toepassingsmogelijkheden van Solatube zijn nagenoeg onbegrensd; in platte en hellende daken, door een gevel of door de grond. Dankzij goede samenwerking met andere bedrijven, zijn er voor de meest unieke daken maatwerk dakdoorvoeren mogelijk. Het verlengen van het buizensysteem kan tot wel tot wel 20 meter.
Een Solatube zorgt voor buitengewoon veel daglicht, maar heeft slechts een kleine opening nodig om het licht naar binnen te halen. Hierdoor zijn er geen constructieve aanpassingen vereist aan een woning.

Isoleren met hout

Fabrikant Soprema introduceert PAVATEX: natuurlijke isolatie op basis van houtvezels. In landen als Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is houtvezelisolatie al langer bekend.
In die landen wordt er meer met hout gebouwd en het resthout wordt dan gebruikt om houtvezelisolatie te maken. Dat gaat van flexibele houtvezelisolatie die je tussen dakspanten kan aanbrengen tot vormvaste isolatieplaten die ideaal zijn als isolerende dakplaat, als buitengevelisolatie in een geventileerd gevelsysteem of rechtstreeks bepleisterd.
Houtvezelisolatie kan op twee manieren worden vervaardigd: via een droog of een nat productieproces. Als bindmiddel van de vezels wordt bij het natte productieproces gebruik gemaakt van het natuurlijke bindmiddel in bomen: lignine. Bij het droge proces wordt een bindmiddel gebruikt. Door het hoogtechnologische productieproces wordt de hoeveelheid bindmiddel beperkt tot het absolute minimum. Ook na gebruik als isolatiemateriaal kan de houtvezelisolatie gerecycleerd, gecomposteerd of gebruikt worden voor energie-opwekking.

Asbest vervangen door kunststof

Dakprofielen van Weikoplex zijn een alternatief voor lichte dakbedekkingen zoals golfplaten en stalen dakpannen. Ze zijn uitermate geschikt om asbestdaken te vervangen. De kunststof elementen worden volgens Weikhoplex al langer toegepast in Zuid-Amerika en Azië. Daardoor ontstond het idee om ze te importeren. Qua uiterlijk kunnen de platen met hun kleur en glans concurreren met keramische en betonpannen. Voordeel is dat de kunststof elementen zelfreinigend zijn en dat ze gewoon op de oude constructie gelegd kunnen worden. De Weikhoplex- elementen zijn voorzien van een dakpanprofiel, zijn 105 cm breed en tot 6,85 meter lang. Het materiaal is corrosievast en dus geschikt voor stallenbouw.

Lichtgewicht gevels

De Vandersanden Group presenteerde op de Vakbeurs Energie de E-Board: een gecertificeerde totaaloplossing voor de renovatie, transformatie en nieuwbouw van gevels. Het systeem bestaat uit een combinatie van EPS-HR200 isolatiepanelen, bevestigingsmaterialen en keramische steenstrippen. E-Board biedt een complete oplossing voor allerlei geveltechnische vraagstukken en uitdagingen. De E-Board isolatie kan rechtstreeks worden aangebracht op het binnenblad of het prefab-element. Hierdoor komt de spouw te vervallen en wordt de buitenmuur slanker. Het geringe gewicht van de E-Board panelen heeft diverse voordelen. De fundering kan minder zwaar worden uitgevoerd. Er zijn geen lateien of geveldragers nodig en minder dilataties. Hierdoor wordt de constructie eenvoudiger en zijn er geen koudebruggen. Ook het gebrek aan ervaren metselaars wordt ondervangen: voor het aanbrengen van het E-Boardsysteem zijn geen gespecialiseerde metselvaardigheden vereist. Vandersanden verzorgt desgewenst een training voor verwerkers en biedt begeleiding op de bouwplaats.

Warmte opslaan in een zak in de kruipruimte

In de zomer warmte opslaan om die in de winter te gebruiken. Dat is het concept achter de SolarFreezer: een Twentse innovatie waarmee aardgas op een duurzame manier vervangen kan worden. De SolarFreezer werkt heel simpel: collectoren onttrekken warmte aan de zon en de buitenlucht. De thermische energie gaat naar een warmtepomp. Het te veel aan thermische energie wordt opgeslagen in een bufferzak in de kruipruimte om gebruikt te worden in koude periodes.

De warmte wordt opgevangen met thermische collectoren. Deze warmte wordt gebruikt door de warmtepomp voor het maken van warm tapwater en voor het verwarmen van het huis. De restwarmte wordt opgeslagen in de bufferzak. Als de zon schijnt, is er veel warmte beschikbaar, maar als er een donkere en koude periode is, dan wordt de energie in de bufferzak gebruikt. Door gebruik te maken van de kristallisatie-eigenschap van water, beschikt het systeem over veel energie. De hoeveel energie die vrijkomt bij de overgang van water naar ijs, is gelijk aan de hoeveel energie die vrijkomt bij het afkoelen van 80 graden naar 0 graden. De SolarFreezer is alleen geschikt voor woningen met een minimale RC-waarde van 4 met een kruipruimte en lage temperatuurverwarming.

Dunner isoleren met Xentro Technology

Eurowall Xentro Van Recticel Insulation is speciaal geschikt voor de thermische isolatie van een traditionele spouwmuur. Eurowall Xentro is aan beide zijden voorzien van een meerlagencomplex, waarvan één zijde reflecterend en één zijde matgrijs. Het tand-en- groef kliksysteem waarborgt een snelle, eenvoudige montage en een doorlopende isolatieschil. Eurowall Xentro mag tegen alle ondergronden gemonteerd worden: baksteen, kalkzandsteen, beton, cellenbeton, HSB etc. De platen kunnen zowel portrait als landscape worden aangebracht met de tand altijd naar boven. De platen hebben een lambda-waarde van 0,019 W/mK.

Nog hogere Rc-Waarden voor SlimFixSpoor

IsoBouw toonde tijdens de Vakbeurs Energie voor het eerst een uitbreiding op het SlimFixSpoor-assortiment: Dakisolatieplaten met een Rc van 5.5, 6.0 en 7.0.
Nieuw zijn ook de SlimFix Spoor aansluitprofielen. Het SlimFix Spoor profiel is speciaal ontwikkeld voor de toepassing bij deze hogere RC-waarden. Het pvc-profiel wordt geplaatst in de langsnaden aan de panzijde. Zonder extra handelingen zorgt het voor een luchtdichte en afwaterende isolatieschil. Softstrips op het profiel sluiten de overgang tussen twee elementen naadloos af. Het afdekprofiel aan de binnenzijde doet hetzelfde. Het resultaat: Zowel aan de binnen- als de buitenzijde een perfecte luchtdichte aansluiting. Voor de dakisolatieplaten met een Rc van 5.5 of hoger levert IsoBouw een innovatief en gepatenteerd SlimFix Spoor profiel. Deze profielen worden automatisch meegeleverd als u SlimFix Spoor met deze hoge Rc-waarden bestelt. De naadprofielen worden bij alle types toegepast.