Dakenbranche omarmt jong en oud talent

Artikel delen

Een indrukwekkend netwerk-event: zo mogen we de TECTUM-diploma-uitreiking op 28 juni 2018 inmiddels wel noemen. Wie nog nooit op dit ‘feest van de dakbedekkingsbranche’ is geweest, kijkt zijn ogen uit. Een wervelende show in een bomvolle zaal, dit jaar gepresenteerd door niemand minder dan ondernemer, presentatrice en modeblogger Anna Nooshin. En alsof dit niet genoeg was, verzorgde zangeres Glennis Grace ook nog een optreden.

Tekst: ing. Frank de Groot Beeld: TECTUM

TECTUM-voorzitter Arthur Leenders opent de veertiende diploma-uitreikingsbijeenkomst.

We hebben alweer 150 aanmeldingen voor het nieuwe jaar. Wellicht worden dat er nog 180. Dan wordt het zelfs lastig, omdat we er maar 150 kwijt kunnen”, opende TECTUM-voorzitter Arthur Leenders de veertiende diploma-uitreikingsbijeenkomst. Bijna 1.000 genodigden hadden zich verzameld in de grote zaal van het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Voorafgaand aan het officiële deel hadden de gasten buiten al gegeten en gedronken bij warm zomerweer. Op een fraai ingericht buitenterrein kon men de inwendige mens versterken bij een barbecue-eiland, saladebar, pizzabar en andere eettentjes.

Waar veel branches in de bouw kampen met een chronisch tekort aan instroom van jongeren, blijkt de dakenbranche gelukkig nog heel populair. “We doen dan ook een oproep aan werkgevers om nu hun leerling-dakdekkers aan te melden. Zo kunnen we voor de start in september en in februari een goede verdeling maken.

Er zijn maar liefst 161 geslaagden.

Dit is natuurlijk wel een luxeprobleem”, erkent Leenders. “Ik weet ook dat het voor opleidingsbedrijven vervelend kan zijn wanneer een leerling na twee of drie jaar opleiding voor zichzelf begint of naar een concullega gaat. ‘Heb ik daarvoor als werkgever in die leerling geïnvesteerd?’, klinkt het dan. Maar zo zwart-wit is het niet. Belangrijker is dat jongeren behouden blijven voor de dakdekkersbranche. We profiteren uiteindelijk allemaal van goed opgeleide mensen!”

Ook sprak Leenders zijn waardering uit voor de Stichting Sociaal Fonds BIKUDAK en Probasys Benelux, waarvan de leden voor niets of tegen gereduceerd tarief dakbedekkingsmaterialen leveren aan TECTUM. “Ik ben trots op de sector. Veel andere sectoren kijken jaloers naar onze branche!”

Voorafgaand aan de diploma-uitreiking kon er buiten heerlijk worden gegeten en gedronken. Na afloop ging het feest hier weer verder.

Geslaagden

Leenders vertelde vervolgens dat er maar liefst 161 geslaagden zijn. Niemand minder dan ondernemer, presentatrice en modeblogger Anna Nooshin was bereid gevonden de feestelijke avond aan elkaar te praten. En dat leidde tot enthousiaste reacties bij de hoofdzakelijk mannelijke geslaagden. Helemaal blij werden ze van de opmerking van Anna Nooshin dat ze een knuffel zouden krijgen als ze hun naam verkeerd zou uitspreken bij het naar het podium roepen van de geslaagden. Bijna iedere naam was volgens de jongeren plotseling verkeerd uitgesproken, maar eenmaal op het podium nam bij de meesten de grote mond toch wel wat af. Na het ontvangen van de felbegeerde diploma’s volgde per groep een groepsfoto, met in het midden uiteraard Anna Nooshin.

VEBIDAK-voorzitter Paul Heiligers reikt de Koos Bechtold Prijs uit aan Loek Meulendijks, van Van Hoek Dakbedekkingen BV.

Bijzondere aandacht kregen ook de geslaagden van de Ondernemers- en Kaderopleidingen Dakbedekkingsbranche (OKD). Het betrof de certificaten voor OKD-Kader en OKD-Top. “In de OKD-Kader staan organisatie en bedrijfsvoering centraal. Ook is er aandacht voor de uitvoering, materialen en verwerking. Om met succes een dakbedekkingsbedrijf te runnen, zijn ook ondernemersvaardigheden vereist. Die worden geleerd op de OKD-Top. OKD-Kader en OKD-Top leveren samen het diploma OKD-Ondernemer op. Op deze wijze stimuleren we al sinds 1995 de verbetering van ondernemer- en bedrijfschap”, vertelde Cees Woortman, voorzitter van de Examencommissie OKD en directeur van VEBIDAK.

TECTUM-Award

Een belangrijk onderdeel van de avond is ook altijd de uitreiking van de awards, als eerste de TECTUM-Award. Die is bestemd voor de vier dakdekkers die tijdens de vakopleidingen de meeste groei hebben doorgemaakt en daarbij prima prestaties hebben neergezet. TECTUM-directeur Karel-Jan Batenburg noemde de volgende vier namen: Patrick de Boer (Van Doorn Dakspecialist BV), Kevin van Dalen (Van Venrooy Dakbedekking BV), Bram de Jong (Dakdekkersbedrijf Admiraal BV) en Jan Rehorst (Ben Roos Dakbedekking BV). Deze jongeren zijn tevens geslaagd voor de Basisberoepsopleiding, niveau 2.

De TECTUM-Award is bestemd voor de vier dakdekkers die tijdens de vakopleidingen de meeste groei hebben doorgemaakt en daarbij prima prestaties hebben neergezet. Links Anna Nooshin en Tectum-directeur Karel-Jan Batenburg.

“In 2017 hebben we met de winnaars van 2016 en 2017 een dakbedekkingsproject van 900 m2 uitgevoerd bij een bejaardenhuis in de Moldavische hoofdstad Chișinău. Na één week voorbereiding, hebben we in de week daarna het project kunnen uitvoeren. Een geweldige prestatie die iedereen een goed gevoel gaf. Moldavië is namelijk het armste land in Europa. In mei 2019 gaan we weer voor de vernieuwing van een dak van een verzorgingshuis in Chișinău”, aldus een terecht trotse directeur.

Koos Bechtold Prijs

In 2007 overleed Koos Bechtold: oud-directeur, voorzitter en erevoorzitter van VEBIDAK. Naar hem is de Koos Bechtold Prijs genoemd. “Deze prijs is bestemd voor degene waarvan wij verwachten dat hij of zij de beste ondernemer in wording is. Bechtold droeg scholing en opleiding een warm hart toe en stond aan de basis van de OKD-opleidingen. Via deze prijs eren we de verbondenheid tussen TECTUM en VEBIDAK”, aldus VEBIDAK-voorzitter Paul Heiligers. Hij reikte de prijs uit aan Loek Meulendijks, van Van Hoek Dakbedekkingen BV. Naast een oorkonde, ontving Meulendijks een vrij te besteden reischeque ter waarde van € 500.

Gouden Brander

Alsof de prijzenregen nog niet genoeg was, werd ook de Gouden Brander uitgereikt. De Gouden Brander staat symbool voor ondernemingen die in hun bedrijfsvoering volop aandacht schenken aan scholing en opleiding en een hoog percentage geslaagden realiseren. Vorig jaar kwam J. de Kluyver Dakbedekking Rhoon BV als winnaar uit de bus. Directeur Peter van Leeuwen mocht de Gouden Brander 2018 uitreiken aan zijn opvolger: Dakdekkersbedrijf Admiraal BV uit Nibbixwoud. Van Leeuwen: “Deze prijs heeft veel positieve reacties uit de markt opgeleverd”.

Directeur Peter van Leeuwen van J. de Kluyver Dakbedekking Rhoon BV reikt de Gouden Brander 2018 uit aan opvolger: Dakdekkersbedrijf Admiraal BV uit Nibbixwoud.

TECTUM-voorzitter Arthur Leenders sprak lovend over de nieuwe winnaar: “Jaar na jaar zorgt dit bedrijf voor een goede scholing van de werknemers. In het najaar worden al de korte cursussen voor de winterperiode ingepland. Scholing en opleiding zorgen ervoor dat de bekwaamheid van de werknemers blijft toenemen.”

Feestelijk toetje

Halverwege de avond zagen de aanwezigen tot hun grote verbazing dat zelfs zangeres Glennis Grace bereid was gevonden om drie nummers te zingen. Het was net bekend geworden dat ze in de Verenigde Staten de juryleden van America’s Got Talent compleet omver had geblazen met haar versie van Whitney Houston’s Run To You. De zaal luisterde ademloos naar het prachtige stemgeluid van deze topzangeres.

Na een anderhalf uur durende wervelende show, werden de aanwezigen uitgenodigd voor de borrel op het buitenterrein. Een zwoele zomeravond zorgde voor de juiste stemming van weer een geslaagde diploma-uitreiking.