Dakheld 2019 komt uit Portugal

Artikel delen

Tijdens de Kennisdag van de Rotterdamse Dakendagen op vrijdag 31 mei jl., is de Portugese Bruno Inácio uitgeroepen tot Dakheld/Rooftophero van 2019. Als hoofd van de sector cultuur van de gemeente Faro organiseerde Inácio afgelopen januari de 1e European Rooftop Meeting. Een belangrijke stap voorwaarts, in het samenwerkingsproces om in Europees verband te kunnen werken aan een groenere leefomgeving.

Naast afgevaardigden uit Rotterdam en Amsterdam, waren in Faro ook delegaties aanwezig uit Cyprus, Italië, Oostenrijk, Spanje, België en Tsjechië. Samen vormen deze nu een internationaal netwerk, en zijn er afspraken gemaakt over het gezamenlijk promoten van interessante initiatieven gericht op het duurzaam gebruikmaken van daken.

Een terugblik op de 1e European Rooftop Meeting is te vinden via Linkedin.

22.000 bezoekers

Tijdens de Dakendagen op 1 en 2 juni zochten vervolgens maar liefst 22.000 mensen het hogerop. Het Rotterdamse Dakenfestival, dat het potentieel van daken wil laten zien, stond letterlijk en figuurlijk in het teken van verbinding. De volgende Rotterdamse Dakendagen zullen plaatsvinden van 5 t/m 7 juni 2020.

Het festival zocht dit jaar letterlijk en figuurlijk naar verbinding in de stad. Letterlijk door daken te verbinden met een zipline (tussen Bijenkorf en WTC Rotterdam laagbouw) en een oversteek op ruim 100 meter hoogte (highliner Yuri Rhodenborgh tussen WTC Rotterdam en Schielandtoren). Figuurlijk door het dak als podium voor verdieping in te zetten, met o.a. twee keer Iftar op het Dak van Las Palmas (ruim 350 bezoekers) en de eerdergenoemde Kennisdag voor professionals die zich bezighouden met daken.

De Portugese Bruno Inácio is tijdens de Rotterdamse Dakendagen uitgeroepen tot Dakheld. Hij ontving de onderscheiding (een speldje) en bloemen uit handen van Robert Winkel (bestuurslid Dakendagen en directeur Mei architects, links) en Léon van Geest (moderator/director Dakendagen, rechts). Foto: Frank Hanswijk

De bezoeker aan zet

De organisatie hoopt met initiatieven als de Plantensupermarkt op het Dak (dit jaar voor het eerst op Parking Westblaak), bezoekers te inspireren om hun eigen dak of balkon ten volle te benutten. Maar ook zonder eigen dak kun je bijdragen aan een levendig daklandschap in de stad: bijvoorbeeld door gebruik te maken van openbare ruimte op daken. Zo kun je door het jaar heen op onder andere Luchtpark Hofbogen en het Dakpark terecht. Daarnaast kunnen veel voorbeelden van dakinnovatie niet tot stand komen zonder hulp van vrijwilligers. Festivaldirecteur Léon van Geest: “Het zou geweldig zijn als iedereen die ons festival een warm hart toedraagt, zich ook de rest van het jaar hard maakt voor het goed benutten van daken.”

Blijvend effect

Het festivalweekend is voorbij, maar de Rotterdamse Dakendagen verdwijnen niet uit de stad. Op het dak van De Kroon zal collectief ‘Dakdorpen’ een jaar lang onderzoek gaan doen naar wonen op daken. Het resultaat wordt onthuld tijdens de Rotterdamse Dakendagen 2020. Daarnaast blijven de ‘Sleeping Giants’ op het dak van de Maassilo en Zwemcentrum Rotterdam (Zuidplein) nog jaren liggen. Dit project, dat het Franse kunstenaarsduo Ella & Pitr uitvoerde samen met jongeren uit de omliggende wijken, verbeeldt met ‘slapende reuzen’. het nog onderbelichte potentieel van Rotterdam-Zuid. Het bijkomende voordeel van de witte eco-verf is dat de gebouwen vanaf nu beter beschermd zijn tegen hittestress.