Dakrenovatie met behulp van helikopter

Artikel delen

Een dak renoveren met een oppervlakte van ruim 30.000 vierkante is geen alledaagse klus. In zeker opzicht wel een klus waar vanwege de simpele recht-toe-recht-aan vorm en de relatief geringere detaillering een goede tijdsplanning gemaakt kan worden van de productietijden om het dak op een snelle manier waterdicht af te werken. Op het gebied van de aanlevering van materialen kunnen kosten bespaard worden en geld worden verdiend door een goed logistiek plan. Als dit van te voren geregeld wordt komen de dakdekkers vanzelf hun te gebruiken materialen op het dak tegen en hoeven zij niet eerst de transporten over het grote dakvlak te begeleiden voordat er één  vierkante meter waterdicht kan gemaakt worden. Alles staat klaar voor de dakdekker om in de verwerking productie te maken. Middels het vooraf uitdenken en vastleggen van een duidelijk logistieke plan wordt ook het specialisme van het dakdekkersbedrijf gehonoreerd.

Dit soort daken lenen zich perfect om een uitdrukkelijk ‘anders dan anders’ logistiek idee uit te werken dan normaal. Het aan de Brede Steeg in ’s-Heerenberg is het pand gelegen van een logistieke dienstverlener. Dit pand bestaat uit 180 meter breedte met de lengte van ruim twee voetbalvelden: 210 meter. Vaste onderhoudspartner van dit dak, Kwerreveld Dakbedekkingen B.V. uit Winterswijk heeft hier een hele speciale oplossing voor bedacht. Namelijk de inzet van een heuse vrachthelikopter!

Directeur van het dakdekkersbedrijf Dave van Zantvoort geeft aan dat de 1e fase ruim 20 jaar geleden in segmenten is gebouwd. “Destijds waren wij betrokken bij de nieuwbouw van het pand, toen kon het transport nog plaatsvinden met reguliere hijskranen. Nu deze fase aan vervanging toe is komt er qua logistiek meer bij kijken.”

Tijdens de voorbereidingen van deze renovatie werd al snel duidelijk dat de inzet van een hijskraan niet toereikend is. Van het handmatig verdelen tot het bedenken van transportbanden werd door Kwerreveld de uiteindelijke oplossing gevonden in een vrachthelikopter. Al snel werd contact gezocht met de fa. HeliAir uit Harskamp. Na veelvuldig overleg en het uitwerken van een gedegen plan is de werkelijke uitvoering aanstaande.

Zaterdag 15 mei 2021 heeft het hijsen met de helikopter plaats gevonden en zijn de vrachten verdeeld over het dak neergezet. Het materiaal van fabrikant Derbigum (446 bitumen) is direct vanuit de plant in België aangeleverd en staat hier nog klaar naast het dak voor deze speciale klus.

Dave van Zandvoort vervolgt met:“Het borgen van de veiligheid van onze mensen en de medewerkers van het logistiek dienstencentrum is voor ons een belangrijk aspect in de planning. Op deze zaterdag vinden er geen activiteiten plaats in het pand, voor zowel het bedrijf als voor Kwerreveld een voorwaarde om verantwoord te kunnen hijsen. Er komt veel bij kijken, denk bijvoorbeeld aan de neerwaartse druk van de propellers op de dakconstructie en de gewichtsverdeling van de pallets op het dak. Speciaal verpakte pallets met een beperkt gewicht zijn door onze leverancier op maat aangeleverd en staan inmiddels opgesteld naast het gebouw. Overigens is deze logistieke actie uiteraard ook door de constructeur van het pand doorgerekend en zijn vooraf vlakverdelingen op het dak aangegeven. Met ruim 350 pallets kun je niets aan het toeval overlaten. Door het hijsritme van de helikopter zo efficiënt mogelijk in te delen beperken we de milieubelasting tot een minimum, voor ons een belangrijk onderdeel in de benadering van een project. Voor ons is dit een uniek project. Zo af en toe komen dit soort uitdagingen voor en geeft dit onze organisatie een nieuwe boost!”