De blijvende gedachte aan John Willem van Heck

Artikel delen

Een EPDM pleitbezorger is niet meer. Met respect hebben wij in september afscheid genomen John Willem (JoWi) van Heck, gestorven op 19 september jl.  Dakenraad heeft eerder onder de kop “In memorium John Willem van Heck”  aandacht hieraan besteed. Vanuit de herinnering aan hem zijn er nog een aantal (oud) collega’s die iets op papier hebben gezet en recent nog in het vakblad Roofs geplaatst. Wij willen deze ‘anekdote’, ‘gedachte’ en blijvende herinnering’ aan JoWi ook graag delen met onze lezers.

Werkzame periode tot 2012
John Willem van Heck startte zijn loopbaan bij Kingspan en Neco Dakproducten (Dakcenter Eindhoven) waarna hij in 2003 voor Phoenix Benelux binnen het dakteam startte. De liefde voor EPDM is hij, ondanks zijn voorliefde en grote kennis van hout via zijn technische opleiding nooit meer kwijtgeraakt.
John Willem startte in Antwerpen als productmanager en vervolgde deze na de overname van Phoenix door Contitech. Na een korte periode volgde een management buy-out en ging het dakteam verder onder Phoenix Dichtungstechik (PDT) om later in 2011 overgenomen te worden door het Amerikaanse Carlisle. Hier zette hij zijn werkzaamheden voor CCM als Business Developer manager voort vanuit CCM GmbH in Hamburg. Vanuit Duitsland werkt hij ook nog samen met collega-ontwikkelaars vanuit de Nederlandse dakenbranche.

Erik Steegman, als oud-collega binnen het dakteam van PDT Benelux, beschrijft: “als oud collega’s kwamen we nog vaak bij elkaar en altijd was daar die ene kerst-anekdote. Ook nu geeft het mij weer die glimlach bij de gedachte aan dat ene moment. In die tijd was René van Schaik, toenmalig gedelegeerd bestuurder van Phoenix en altijd vrijgevig na de afronding van weer een mooi jaar met de behaalde targets. In die tijd werden altijd cadeaubonnen in een mooie verpakking meegegeven na het kerstdiner, om deze samen met de echtgenotes later te kunnen besteden. Bij de eerste kerstviering onder leiding van de nieuwe Contitech directie in Antwerpen was wederom het volledige team aanwezig voor het afsluitende kerstdiner. Na het diner ontvingen wij een reclame pukkel van Contitech als kerstgeschenk. JoWi trok gelijk alle ritsen van die rugtas open en zei ‘en plain publiek’: “Waar hebben jullie die cadeaubonnen gelaten, ze zitten er niet in!” De directie keek hem fronsend aan en wij begrepen allemaal dat wij het dat jaar met alleen een reclame object moesten doen. Erik vervolgt “Ik weet het niet zeker maar verwacht dat hij hetzelfde heeft gedaan als destijds ooit Rijk de Gooier in de taxi met zijn waardevollere Gouden Kalf. Gelukkig was het dakteam en dus ook JoWi snel van de bandengroep af door een management buy-out waardoor Phoenix onder de naam PDT verder ging en later CCM werd.”

“Onze eerste kennismaking, was geen warme kennismaking,” vervolgt Benno Nijenhuis. In 2012 is Hertalan Rubber Products door Carlisle overgenomen en moest er een integratie plaats vinden met het voormalige PDT Benelux team. “Als lid van het Management Team werden we dus op een kamer gezet en moesten het maar even regelen. Er heerste achterdocht. Ook niet zo verwonderlijk als je recentelijk meerdere ‘eigenaren’ hebt gehad, trouwe collega’s waren inmiddels vertrokken (en keerden later deels weer terug), kantoor Antwerpen ingeruild voor Hamburg en dan op locatie bij één van je voormalige concurrenten. JoWi was messcherp in zijn analyses en in de discussie over wat er vanaf nu beter moest. Wat hem tekende als mens, is dat hij hier later op terug kwam. We hebben besproken wat er gebeurd is en gezamenlijk de schouders eronder gezet. Vanaf dat moment gingen we voor hetzelfde doel, een ‘strijd’ die hij tot het laatste moment heeft gevoerd. Eén en al liefde voor EPDM en het platte dak, de cultuurverschillen tussen Duitsland en Nederland en vooral het belang van kennis van materiaal en markt.”

Jan Boerkamp: “In 2016 ben ik bij CCM in dienst gekomen , vanuit een financiële hoofdkantoorfunctie. Nat achter de oren en geen idee waar mensen het met “dak” in hun bloed over hadden. JoWi is een van die collega’s geweest die mij aan de hand heeft genomen. Met veel geduld en doorzetting heeft hij mij wijzer gemaakt. De laatste jaren heb ik intensiever met hem samengewerkt op allerlei projecten. Niet alleen ik, maar ook anderen konden hem 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen. Soms bromde hij, meestal enorm enthousiast, maar altijd kwam hij met een idee, een oplossing of een opzet, waarmee we weer door konden. JoWi ging nooit een uitdaging uit de weg en zette zichzelf en anderen altijd aan om een stapje extra te zetten. In de vele uren die we samen doorbrachten hadden we het veel over werk, maar altijd, zonder uitzondering ook over zijn trots: zijn gezin en EPDM. Op beiden mag hij terecht trots zijn.”

Minimaal 20 jaar EPDM gerelateerde werkzaamheden tekenen zijn ongenaakbare drang naar nieuwe ontwikkelingen binnen deze sector waarbij zijn collegialiteit opviel richting collega’s die hij zag komen maar ook zag gaan. Organisaties veranderde maar John Willem van Heck bleef zichzelf! ‘Wij gaan hem missen met altijd die beroemde smile op zijn gezicht.