Dakgebreken

Actueel
Artikel delen

De nok

Het punt waar de dakdelen van zadeldaken samenkomen, vormt de nok. Dit is het verbindende element van het dak. De nok is ook vaak het hoogste deel van het dak. Deze werd vooral bij monumentale gebouwen als een sierelement gezien. De afwerking was in veel gevallen met leuke ornamenten, die sierlijk afsteken tegen de lucht.

Bijna recht!

Tekst en beeld: Joost Stemkens, FIER Dakcontrol

Gaandeweg is de nok veranderd. Niet als punt waar de daken samenkomen, maar in de afwerking. In het verleden bestond de afwerking uit halfronde vorsten, verbonden met cementmortel. Tegenwoordig is het een ventilerende constructie, die aan de onderzijde luchtdicht moet zijn. Maar je ziet al jaren aan de daken dat de nok het verbindende dakdeel is, waar veel lucht wordt gelekt. Het groen worden en de aangroei van korstmossen verraden luchtlekken. Omdat we daken isoleren en nu luchtdicht bouwen, is het afdichten van de nok een cruciaal proces in dakenland. Echter: afdichten is pas één onderdeel!

Afpurren

Het op een juiste manier produceren van een nok is een moei­ lijk onderdeel in de dakenproductie. Het is niet even wat dakelementen tegen elkaar duwen en afpurren, om vervolgens de ontstane V dicht te zetten. En dan als afwerking een ruitersteun en ruiter erop spijkeren en die met halfronde vorsten bekleden. Neen, het heeft precisie en tijd nodig. Een timmermansoog dat helpt om de nok te meten en af te stemmen op de dakschuinte. Dit om de nok vervolgens netjes en recht te laten zijn, als trots het hoogste deel van het dak, onderscheidend en mooi afstekend tegen de weerselementen.

Plaatsen van een ruitersteun met verkeerde schroeven in de ruiter en gespijkerd in plaats van geschroefd op de constructie.

Mijn advies

Neem de tijd om te meten (onder de juiste hoek zagen) en dicht de nok op een juiste wijze af (Bouwrups®), zodat lucht niet kan ontsnappen. Monteer een ruitersteun met passie. Schroeven in plaats van spijkeren. De ruiter met een juiste breedte en als vanzelfsprekend goede hoogte monteren. Dus niet met enkele op elkaar gestapelde panlatten!
De nok is een sieraad in de afwerking van het dak. Maak het dan ook op deze manier. En niet zoals ik ze iedere week aantref. De foto’s zeggen genoeg…

Dakpannen niet hoog genoeg tegen de ruiter. Ondervorst is te kort.


Bijna luchtdicht.