De schaapjes op het droge met duurzame vegetatiematten

Artikel delen

Plantjes en zaden ontkiemen sneller, wortelen dieper en zijn beter bestand tegen wisselende weersomstandigheden door een bedje van schapenwol. Bovendien dragen deze duurzame vegetatiematten bij aan het creëren van door-en-door groene groendaken. Daktuinspecialist ZinCo vertelt over dit unieke product.

Hoe groen is een groendak?

En is ieder groendak duurzaam? Deze vragen leven in de dakenbranche. Want wat van buiten groen lijkt, is niet per definitie groen van binnen. “En dat is een gemiste kans, want we kunnen zoveel!” vertelt ZinCo‘s bedrijfsleider Michiel van de Bunt.

Duurzame vegetatiematten

De wil om te vergroenen

Aan de wil om te vergroenen ligt het meestal niet; veel vaker is het gebrek aan kennis over duurzame producten en processen spelbreker in de realisatie van door-en-door groene daken. En hoewel certificeringen, zoals BREEAM en LEED, bijdragen aan bewustwording, is het afvinken van esthetisch groene producten niet voldoende om echt waarde toe te voegen. “En dat is toch wat we met z‘n allen willen? Onze leefomgeving écht verbeteren?”.

Het gebruik van vegetatiematten

Neem als voorbeeld het gebruik van vegetatiematten. Op de kwekerij groeien sedumsprossen op drager van natuurlijke stoffen en kweeksubstraat in twee groeiseizoenen uit tot een dichte groene mat. De drager van natuurlijk stoffen bestaat vaak uit kokosvezels of jute. Klinkt groen, maar een veel duurzamer alternatief is schapenwol! Schapenwol biedt als restproduct een boost aan plantengroei. Planten en zaden ontkiemen sneller, wortelen dieper en zijn beter bestand tegen wisselende weersomstandigheden. Die positieve eigenschappen van wol zijn sinds mensenheugenis bekend, maar dat de schapenwolvezels ook zorgen voor betere plantengroei kwam per toeval aan het licht.

“Wat 20 jaar geleden begon als een experiment van het NOC/NSF voor zwaarbelaste sportvelden, resulteerde in bijzondere resultaten. Want door schapenwol in plaats van steenwol te gebruiken als versterker van de toplaag, bleek het sportveld niet alleen sterker te zijn maar ook in veel betere conditie te blijven”.

Groei duurzame vegetatiematten

Waarom groeien plantjes beter door schapenwol?

Die prestaties worden toegedicht aan de fysische en chemische eigenschappen van wol, waaronder de vochtregulatie van waterdamp voor een stabiele buffer, warmteaccumulatie voor een stabiele temperatuur en stikstofrijke vezels en de pH-neutraliteit voor een optimale voedingsbodem. Naast deze fysische en chemische eigenschappen heeft wol nog een belangrijke mechanische eigenschap, die schapenwol bij uitstek geschikt maakt voor vegetatiematten. En dat is de hoge treksterkte van wolvezels. Door deze robuustheid laat de vegetatiemat zich goed oprollen en verplaatsen zonder te scheuren.

Het gebruik van schapenwol, een restproduct, past volledig binnen het realiseren van een betere wereld. Niet alleen het materiaal is duurzaam, het gebruik van wol in vegetatiematten verduurzaamt ook het onderhoudsproces. Door de vormvaste eigenschappen van schapenwol ontstaan er namelijk geen krimpnaden na aanleg, terwijl dit bij plantaardige materialen als jute, kokos of sisal wel het geval is. Hierdoor bespaar je bij het gebruik van schapenwol in vegetatiematten op onderhoud.

Met schapenwol als drager in vegetatiematten is de toplaag van je groendak echt groen. “Goed voor je BREEAM-punten, maar vooral goed voor een betere wereld” aldus Michiel. En daarmee heb je als architect, hovenier of bouwer in de opbouw van het groendak de eerste schaapjes op het droge.

Duurzaam sedumtapijt op rol