Ecologische nieuwbouwwijk ‘Ecowieck’ – met video

Artikel delen

In Ewijk  wordt gebouwd aan 44 prefab nieuwbouwwoningen door leverancier MBS Hybrid Casco. De woningen variëren van twee-onder-één-kap- tot kwadrantwoningen en zijn helemaal duurzaam en onderhoudsarm. De woningen worden gerealiseerd in samenwerking met aannemersbedrijf De Nieuwe Bouwers B.V. en zijn geïsoleerd met de PIR-isolatieplaten van Recticel Insulation. In deze case nemen we je mee in waarom onze isolatieplaten de beste keuze zijn voor dit CPO-project.

Ecologische en duurzame nieuwbouwwijk Ecowieck in Ewijk

Deze wijk is tot stand gekomen via een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap), daarom hebben toekomstig bewoners volledig zeggenschap over de uiteindelijk te realiseren woningen. De bewoners hebben met name wensen op het gebied van duurzaamheid. Daartoe zijn een aantal eco-uitgangspunten vastgesteld. Denk aan eisen op het gebied van biodiversiteit, groen/klimaat, materiaalgebruik, energie en vitaliteit. De wijk wordt daarmee een zogenaamde Ecowijk: speciaal bedoeld voor mensen die energiezuinig en/of ecologisch willen wonen, van de natuur houden en graag betrokken zijn bij elkaar.

Diverse duurzaamheidsmaatregelen

De eco-uitgangspunten hebben veel gevolgen voor de bouw van de woningen. Zo zijn alle woningen hoogwaardig geïsoleerd met de isolatie van Recticel Insulation en voorzien van HR+++ glas (triple glas). Ook beschikken alle woningen over hybride zonnepanelen voor het opwekken van eigen stroom en warm water in combinatie met een warmtepomp. Bovendien zijn de woningen onderhoudsarm (o.a. door gebruik van kunststof kozijnen). Het project bestaat uit 20 starterswoningen, 12 rijwoningen en 12 twee-onder-één-kap-woningen en de oplevering zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2023 zijn.

Bekijk het project waar de 44 casco’s van MBS de nieuwe Ecowieck vormen.

De woningen variëren van twee-onder-één-kap- tot kwadrantwoningen. Dit project wordt gerealiseerd in samenwerking met MBS Hybrid Casco en aannemersbedrijf Nieuwe Bouwers BV. De woningen zijn geïsoleerd met de isolatieplaten van Recticel Insulation.

Bekijk de video

Recticel als vaste partner

MBS Hybrid Casco zet casco’s voor de woningbouw op de markt waarbij ze de montage en engineering zelfstandig uitvoeren. Ze bieden dus een totaalconcept, en daarmee zijn ze één van de weinigen in Nederland. Recticel is sinds 2018 de vaste partner van MBS Hybrid Casco. “Recticel heeft een goede, maatvaste plaat en levert de producten altijd op tijd. Ze bieden verschillende plaatdiktes en dit geeft voor ons als betonbouwer het grootste voordeel,” vertelt Stefan Hemel, senior projectleider bij MBS Hybrid Casco. “Daarnaast zijn de PIR-platen van Recticel de enige platen die wij kunnen toepassen in onze casco’s. Dit komt doordat wij betonproducent zijn en wij de cascowoningen aanbieden met zo min mogelijk afwerking voor een aannemer. De PIR-isolatieplaten van Recticel lenen zich daar uitstekend voor.” “Recticel heeft een goede, maatvaste plaat en levert de producten altijd op tijd. Ze bieden verschillende plaatdiktes en dit geeft voor ons als betonbouwer het grootste voordeel”

MBS Hybrid Casco brengt de isolatieplaten zelf aan op de prefab-constructie in hun fabriek in Alphen aan de Rijn. Vervolgens worden de isolatieplaten op locatie door de mannen van de Nieuwe Bouwers B.V. direct gespoten met spuitisolatie. Daardoor is de gehele constructie wind, water- en luchtdicht. Stefan vertelt: “Onze grootste uitdaging op dit plan is dat wij hier tweekappers en kwadrantwoningen bouwen. Er zijn dus veel keuzes voor de koper en dat maakt zo’n project best wel intensief. Óók op het gebied van isolatie, want er komen veel details bij kijken.”

Weinig afval op de bouw

Patrick Snoeier, directievoerder bij Nieuwe Bouwers B.V., is blij met het gemak:

“Het is voor ons kant en klaar en dat maakt het efficiënter werken. Ook voldoen de isolatieplaten van Recticel aan de normen van deze tijd, daar zijn wij heel blij mee want onze kwaliteitseisen zijn hoog! Wij proberen altijd zo lucht, wind- en waterdicht te bouwen volgens de richtlijnen van het Bouwbesluit. Dat valt niet altijd mee, maar met de producten van Recticel lukt ons dit goed.”

Toegevoegde waarde voor onze klant

Als isolatieleverancier heeft Recticel een belangrijke toegevoegde waarde voor MBS Hybrid Casco. Edzard Hendriks, Key Accountmanager van Recticel ligt toe: “Wij denken mee in processen, zijn betrokken bij de ontwikkeling met betrekking het verwerken van onze isolatie in de casco elementen en maken waar nodig specifieke verwerkingsrichtlijnen voor de toepassing. Met als doel dat MBS het optimale eindproduct kan leveren. Dit wordt gedaan in nauwe samenwerking met onze technische afdeling. Indien gewenst worden er tevens berekeningen gemaakt om de juiste RC waardes te halen. Recticel zorgt er ook voor dat de juiste documenten regelmatig worden aangeleverd. In onze samenwerking met MBS is het belangrijk om snel te reageren, het juiste product in de toepassing te leveren en daarnaast is snel en op tijd te leveren. Korte communicatielijnen kenmerken onze fijne samenwerking!”

Een waardevolle samenwerking

Recticel Insulation en MBS Hybrid Casco werkten in de afgelopen 5 jaar aan meer dan 25 verschillende projecten per jaar samen. Dat varieert van 10, 40 tot wel 100 woningen per project. Stefan geeft aan dat ze de samenwerking met Recticel graag continueren: “Recticel levert snel, is betrouwbaar en levert een kwalitatief goed product dat wij snel kunnen verwerken.”

Doordat de isolatieplaten bij de samenwerkingspartner van de aannemer, MBS Hybrid Casco, al goed zijn verwerkt in de prefab-constructies kan de aannemer ze makkelijk en snel afwerken: “Daar zijn wij erg blij mee! Een mooie samenwerking bij een mooi nieuwbouwproject.” – aldus Patrick.

Isolatie voor prefab bouwelementen

Om in de toekomst om te voldoen aan de steeds grotere vraag naar betaalbare woningen wordt prefab steeds meer ingezet. Het is belangrijk om snel en duurzaam te bouwen zonder al te veel handen op de bouwplaats en afvalstromen ter plaatse te beperken. Edzard: “onze rol is ervoor te zorgen dat de productie van MBS nooit stilstaat en dat Recticel de juiste certificaten heeft met betrekking tot alle relevante vragen vanuit de opdrachtgevers.”

Kijk hier naar de Video: https://youtu.be/qAVRaMrD0Rk