Eerste circulaire IKO atelia dak gerealiseerd

Artikel delen

“Het eerste Atelia dak is gemaakt”, aldus Martin Schröder, Marketing manager van IKO. “De primeur is voor Cazdak Dakbedekkingen B.V. Op hun kantoor in Barendrecht ligt nu het eerste volledig circulaire daksysteem van Nederland.”

Het IKO Atelia daksysteem bestaat uit verschillende producten die mechanisch bevestigd zijn waarbij een volledige terugname garantie via IKO wordt afgegeven. Na de levensduur van het dak zullen alle materialen weer worden ingenomen, waarbij de bitumineuze lagen (toplaag, onderlaag en dampremmer) weer gebruikt zullen worden voor de productie van nieuwe dakbanen.

Pieter Roterman, directeur van Cazdak, licht de keuze voor het IKO Atelia daksysteem toe: “Vanuit onze opdrachtgevers krijgen we steeds vaker de vraag naar duurzame dakoplossingen, waarbij circulariteit in toenemende mate een belangrijke factor is. Het Atelia systeem sluit aan op die vraag. Dus toen we een opbouw bij ons kantoor aanbrachten, was de keus voor een Atelia dak snel gemaakt. Wat is er logischer dan een daksysteem dat je aan je klanten wil aanraden, eerst op je eigen pand te plaatsen?”

Keuze voor circulariteit

Voor Roterman was de circulariteit van deze dakopbouw van belang. “Daaraan zitten twee aspecten. Ten eerste is ernatuurlijk de terugnamegarantie vanuit IKO, waarmee vaststaat is dat de materialen later dienst zullen doen als grondstof voor nieuwe dakbanen. Het tweede is voor ons nog belangrijker: in deze producten is al gerecycled materiaal verwerkt. IKO zegt dus niet alleen: in de toekomst gaan we deze materialen recyclen, maar heeft voor de Atelia-materialen al gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Dat vind ik heel sterk. Het feit dat ze echt met secundaire grondstoffen werken, toont aan hoe serieus ze circulariteit nemen. En wij ook.”

Secundaire grondstoffen

Marc de Reus, Manager Key Accounts and Sustainability bij IKO, vult aan: “Op dit moment bestaan de Atelia-producten voor 20 tot 25% uit secundaire grondstoffen. Dat aandeel gaan we de komende jaren verhogen naar 50 tot 60%, met behoud van alle prestaties zoals waterdichting en de levensduur van 35 jaar. Bij elke stap voorwaarts, dus bij elke verhoging van het percentage secundaire grondstoffen, onderzoeken we eerst zorgvuldig of de levensduur daardoor niet in het geding komt. Het onderzoek is een doorgaand proces. We blijven constant in beweging om ervoor te zorgen dat we in 2050 helemaal circulair zijn.”

Op weg naar een circulaire bouweconomie

De Reus duidt hier op het Akkoord van Parijs, waarin afgesproken is dat de bouweconomie in 2050 volledig circulair moet zijn. “De hele bouwwereld zou hiermee bezig moeten zijn”, zegt hij. “Vanuit de markt komt steeds meer de vraag naar circulaire producten. Als producent is het onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat die producten er komen. Materialen moeten geen afval meer zijn na de levensduur van een gebouw. Belangrijk is ook dat ze niet gedowncycled worden, maar als volwaardige grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden. Bij het atelia-dak hebben we die stap nu gemaakt. Wij zien het zo: opdrachtgevers vragen nu dakdekkers om een circulair dakproduct zodat ze hun CO2-uitstoot kunnen verminderen, en wij zorgen ervoor dat dakdekkers die producten kunnen aanbieden.”

Jarenlange relatie

Dat het eerste dak bij Cazdak geplaatst is, is niet helemaal toeval, vertellen De Reus en Roterman. De Reus: “Cazdak en IKO zijn al meer dan dertig jaar trouwe dakpartners. Dat gaat verder dan dat wij de dakbanen leveren. We leren ook van elkaar, zo horen van Cazdak welke vragen er op de markt leven. Deze relatie heeft alles te maken met de kernwaarden van IKO: integriteit, kennis delen, wendbaarheid, prestatie, langetermijnvisie. Vanuit die kernwaarden gaan wij om met onze klanten en we verwachten dat onze klanten ook zo met hún klanten omgaan. In Cazdak hebben we een dakpartner die onze waarden deelt, ook omdat zowel Cazdak als IKO een achtergrond heeft als familiebedrijf. Als IKO kiezen we voor langetermijnrelaties, omdat je dan samen zo goed mogelijk kan presteren.”

Het begin van veel meer Atelia-daken

“Onze verwachtingen van het Atelia daksysteem zijn heel hoog”, vertelt De Reus. “Als we in 2050 een CO2-neutrale bouweconomie willen hebben, zijn circulaire producten voor de hele bouwsector noodzakelijk. Het is geen kwestie meer van willen, maar van moeten. Met dit dak heeft IKO grote stappen gemaakt. We zijn de eerste die echt kunnen aantonen dat we de materialen opnieuw gaan gebruiken voor dakbanen.”

Roterman concludeert: “Als ervaringsdeskundigen zullen wij bij Cazdak dit daksysteem aanraden bij onze relaties: het is gemaakt van gedeeltelijk gerecyclede materialen, alle materialen zullen na de levensduur weer ingenomen en gebruikt worden door IKO, en het is een compleet systeem van één leverancier. IKO Atelia biedt daarmee drie grote voordelen die ervoor zorgen dat we samen op de goede weg zijn.”