Eerste mobiel laadplein voor elektrisch bouwmateriaal in Nederland

Artikel delen

‘Heijmans komt met primeur bij werkzaamheden Schiphol’

Deze week heeft Bouwbedrif Heijmans als eerste in Nederland een mobiel laadplein in gebruik genomen, dat speciaal is ontwikkeld voor elektrisch bouwmaterieel. Met een accucapaciteit van 1,2 megawattuur (MWh) en diverse laders aan boord, maakt deze oplossing het mogelijk om op een locatie acht accu’s tegelijkertijd op te laden.

1,2 MWh is qua capaciteit genoeg stroom om een huishouden vijf tot zes maanden van stroom te voorzien, dan wel goed voor 1200 wasbeurten. De eerste ingebruikname vindt plaats op Schiphol, waar het mobiele laadplein wordt ingezet voor werkzaamheden aan de Buitenveldertbaan. Hier is een aanbevolen ‘asfalttrein’ – oftewel alle benodigde machines om te asfalteren -– volledig elektrisch en emissieloos in gebruik, inclusief asfaltspreidmachines, walsen en lijmwagens.

Belangrijke stap richting duurzaam bouwen
Met het mobiele laadplein zet Heijmans een grote stap in de versnelling naar emissieloos bouwen, in lijn met haar duurzaamheidsambities . Heijmans heeft uitgesloten om uitsluitend duurzame oplossingen en werkmethoden in te zetten en in 2030 geen CO₂-uitstoot in scope 1 en 2 meer te hebben. Door de inzet van mobiele laadvoorzieningen wordt niet alleen de uitstoot van CO₂ en stikstof voorkomen, maar ook de efficiëntie op de bouwplaats overwogen.

Ook voor opdrachtgevers in zowel de woningbouw als de infrastructuur wordt emissieloos werken steeds belangrijk, door de elke om bijvoorbeeld zonder uitstoot van stikstof te bouwen.

Innovatie
Bouwen met elektrisch materieel betekent vaak werken op plekken zonder directe aansluiting op het stroomnet. Met ons mobiele laadplein brengen wij de stroomvoorziening naar de bouwplaats zelf,” aldus Peter Schellekens, verantwoordelijk voor de inkoop van bouwlogistiek. “Hiermee zorgt ervoor dat projecten niet alleen duurzaam, maar ook tructuur en voorspelbaarder verlopen.”

Blijven investeren in verduurzaming
Naast deze innovatie blijft Heijmans investeren in vaste laadpunten en het verduurzamen van haar bestaande materieelpark. Waar werken met elektrisch materieel nog niet mogelijk is, kiest Heijmans standaard voor het gebruik van HVO100: een duurzame brandstof die de CO₂-uitstoot aanzienlijk vermindert.

Slimme technologie als aanjager van vooruitgang
Deze ontwikkeling voorbij binnen de bredere visie van Heijmans om met slimme technologieën de maakbaarheid van Nederland te vergroten. Door digitalisering, standaardisatie en duurzame innovatie te combineren, wil Heijmans bijdragen aan een leefbare toekomst voor mens, dier en natuur.

Recente artikelen over Heijmans op Dakenraad:

Heijmans breidt teelt van vezelhennep uit naar ruim 20 hectare

en Heijmans en Staatsbosbeheer presenteren: houtskeletbouw huizen met Hollands hout