Elektriciteitsnet loopt vol

Artikel delen

Er komen steeds meer signalen uit verschillende regio’s dat de elektriciteitsnetten aan de grenzen van hun capaciteit zitten door een toename van groene stroom uit zonne- en windenergie. Elektriciteitsnetbeheerders kunnen daardoor aanvragen voor nieuwe aansluitingen van windturbines, zon-PV-installaties en -parken niet tijdig realiseren door een gebrek aan transportcapaciteit.

De problemen komen naar voren uit een inventarisatie van netbeheerder Liander, op verzoek van dagblad De Gelderlander, dat er in het Achterhoekse Ulft en Nijmegen-Noord geen zonne- of windmolenparken meer aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnet. In Borculo en Eibergen is de kritische grens bijna bereikt.

‘Wij worden soms verrast door nieuwe initiatieven”, zegt een woordvoerder van Liander in De Gelderlander. “Maar onze zorg gaat verder. De opmars van elektrische auto’s gaat ook grote impact hebben op onze netten.” Ook in Noord-Nederland komen duurzame energieprojecten niet van de grond door een gebrek aan capaciteit. Dun bevolkte gebieden blijken populair bij ontwikkelaars vanwege de lage grondprijs en de beschikbare ruimte. Maar de elektriciteitsnetten zijn hier meestal niet voldoende voor ingericht. Ik heb een netbeheerder al eens horen zeggen dat 75% van de wijknetten verzwaard moet worden om aan de vereiste capaciteit te voldoen. Dat vraag dus enorme investeringen.

Betalen we nu de prijs voor de zo gewenste toename van groene stroom? Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW – kenniscentrum en belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers – zegt hierover: “Het is van het grootste belang dat er een adequaat planningsmechanisme is dat de vraag en het nieuwe, groene aanbod beter volgt. Gelet op de signalen uit de markt moeten we vaststellen dat er een achterstand is ontstaan in de realisatie van nieuwe infrastructuur. Netbeheerders moeten bereid zijn voldoende te investeren en hun aandeelhouders moeten hun maatschappelijke rol beter invullen. Het is aan te bevelen dat ze grotere risico’s accepteren dan ze nu doen.”
Kortom; netbeheerders moeten hun verantwoordelijkheid oppakken en extra investering in de capaciteit van het net. Liander werkt daar inmiddels volop aan: op verschillende plaatsen in Gelderland worden verdeelstations uitgebreid of bijgebouwd. Maar ik lees nergens een tweede optie: het omzetten van groene stroom via Power-to-Gas in groen gas. Dat gas kun je opslaan en/of via onze bestaande gasinfrastructuur gebruiken om gebouwen te verwarmen. Maar dan moeten we ze niet massaal van het gas af willen halen…

Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur Dakenraad