Energie-opwekkende gevel

Artikel delen

Het kantoor van P.G. Kuijpers in Helmond is voorzien van een op maat gemaakt gevelelement van start-up Studio Solarix. Een energie-opwekkende gevel, die er ook nog eens fraai uitziet. In de gevel zijn leds geïntegreerd. Het is volgens de producent de eerste keer dat dit concept op deze schaal is toegepast.

Aukje Kuypers, algemeen directeur van Kuijpers en Zakenvrouw van het Jaar 2018, is trots op de nieuwe buitenkant: “Het design ziet er niet alleen schitterend uit, maar het draagt ook bij aan de verduurzaming van het kantoor. Met het implementeren van de energieopwekkende gevel laten we zien dat zonnecellen niet alleen op daken hoeven worden toegepast. Ook gevels zijn daarvoor heel geschikt. Dit maakt dat het oppervlak waarop je energie kunt opwekken veel groter is. De geschatte opbrengst van de gevel is ongeveer 8.000 kWh/jaar. Dat komt overeen met de energievraag van bijna drie huishoudens per jaar. Daarmee is de gevel niet alleen duurzaam maar op termijn ook lonend.”

Voor de realisatie van het project werkte Studio Solarix intensief samen met Kuijpers, Kameleon Solar en Sorba. Kameleon Solar zorgde voor de zonnecellen en Sorba voor de onderconstructie en de gevelpanelen. Studio Solarix is een initiatief van kunstenaar Reinier Bosch en architect Marloes van Heteren. Het tweetal wil ‘solar design’ groot maken. Met dit gevelconcept won Studio Solarix in 2016 de solar challenge van de Dutch Design Week. Komend voorjaar krijgt ook de nieuwe gevel van Pharos in Hoofddorp een Solarix-gevel.

Studio Solarix
www.studio-solarix.nl