Energiepositief op vakantie

Artikel delen

Een A-frame huis uit jaren ’70 werd omgebouwd tot het Solarferienhaus S3: een energie-positieve vakantiewoning gelegen in het heuvelachtige landschap van de Chiemgau in het Duitse Opper-Beieren. Het vernieuwde moderne huis werd vorig jaar opnieuw ontworpen door de Duitse architect Thomas Ziesel en wordt voorzien van energie door grote fotovoltaïsche panelen aan beide zijden van het steile hellende dak.

Het huisje is ontworpen voor maximaal vier personen en is uitermate geschikt voor vakantiegangers die op zoek zijn naar een milieuvriendelijk toevluchtsoord met buitenactiviteiten binnen handbereik. Het vakantiehuis ligt in de buurt van de Chiemsee en Salzburg, waardoor het een uitstekende locatie is om te wandelen, fietsen en zwemmen. In de winter zijn er ook mogelijkheden om te langlaufen en schaatsen.

Bij het huisje inbegrepen: een elektrische auto en een elektrisch aangedreven bootje om mee te varen op het nabijgelegen meer. De voertuigen worden opgeladen met behulp van energie afkomstig van de zonnepanelen op het dak. Naast de panelen nam de architect ook andere duurzame maatregelen. Zo bieden bouwplaten van klei die de binnenmuren bekleden bieden extra isolatie, terwijl de zuidgevel volledig van glas is zodat optimaal gebruik wordt gemaakt van aanwezig daglicht.

Het energie-positieve A-frame huis beschikt over een ruime begane grond met een slaapkamer, badkamer, keuken, eethoek en een dubbelhoge woonkamer die uitkomt op het terras aan de zuidkant. Een loft, bereikbaar via een ladder, bevat een tweede slaapgedeelte en een werkruimte. Elke kamer biedt uitzicht op de Alpen. De Solar Holiday Home S3 kan online worden geboekt bij UrlaubsArchitektur Holiday Architecture.

Bron: Solar Ferienhaus Beeld: Thomas Ziesel