Henk vertelt | De veiligheidskundige

Artikel delen

Sinds enkele jaren wordt de bouwwereld door mensen met haast bovenmenselijke capaciteiten bepaald: De Veiligheidskundige.

Microbiologen en wat dies meer zij, zat van hun beroep en met neiging tot wereld verbeteren, besluiten tot een carrière switch, halen een diploma Veiligheidskundige en bepalen voortaan de gang van zaken op de bouw.

Zij die al langdurig in de bouw werkzaam zijn en waren en hier degelijk in zijn opgeleid middels een vmbo, mbo, hbo of WO opleiding in een bouwrichting. Dit aangevuld met jarenlange ervaring. Hebben het laten gebeuren. En worden nu min of meer over de kling gejaagd met niet motiverende doorslaande en onbegrijpelijke “Beheersmaatregelen”.

Zij worden geconfronteerd met maatregelen die niet aansluiten op de bouwpraktijk. Iedere motivatie bij echte vakmensen om echt gericht iets aan veiligheid te doen, onderuit halend.

Het basis principe van risico beheersing, risico gestuurd beheersen is verlaten. Iéder risico moet beheerst worden, is het “evangelie” van de Veiligheidskundigen. Met de roep “Veiligheid gaat altijd voor”, weten ze bij voorbaat iedere mond te snoeren.

Helaas kunnen de microbiologen geen bouw risico’s inschatten. Dit omdat zij hier geen jarenlange opleiding in hebben gehad en/of hier door jarenlange ervaring in zijn gegroeid. Het aanvoelvermogen van wat nu echt wel en wat niet een relevant risico is, is er niet. Risico’s worden dientengevolge verward met angsten. En iedere angst, van zeg maar beginnelingen, wordt dan een risico.

Dus wordt een rij stekeinden van wapening, een reuze risico. Dit terwijl het risico zich vooral toespitst op het vallen in verdwaald staande stekeinden. Eens stoere bouwvakkers met eigen verantwoording, worden gemaakt tot zielige hondjes. Met siliconen handschoentjes.

De definitie van Risico zijnde Risico = Kans x Effect, hebben ze op de opleiding eigenlijk niet gehad en als ze die al hebben gehad, hebben ze deze niet begrepen. Dat risico’s in eerste instantie door vakmanschap worden beheerst, wordt niet bij stilgestaan. Dat het overschrijven van leerboeken, RAMS benadering wordt dit op dit moment genoemd, alleen voor hun nut heeft. Dit omdat ze geen goed in de praktijk passende opleiding hebben gedaan, wordt niet bij stil gestaan. “Want stel je voor dat”.

Enige jaren terug kreeg ik stagiairs van de HBO opleiding “integrale veiligheid” te begeleiden bij een wegenbouwproject. Niets hadden zij verstand van de bouw. Echt niets. Op de vraag wat betreffende wilde gaan doen als hij zijn opleiding gereed had. Kwam als antwoord dat hij graag na zijn studie iets met “cybercrime” wilde gaan doen.
Verlos ons van de terreur van Veiligheidskundigen. De “heiligen” van deze tijd?

En neem aanwezig vakmanschap en een echte op Risico = Kans x Effect benadering, door mensen uit de praktijk die dit daadwerkelijk kunnen inschatten, weer als uitgangspunt. Stop het doorslaan.