Het live beursseizoen begint goed!

Artikel delen

Vanaf 25 september is het weer mogelijk om de beursvloer op te gaan. Evenementen, weliswaar nog onder bepaalde restricties, mogen weer. De verplichte 1.50 maatschappij wordt advies afstand en de eendaagse evenementen en beurzen mogen live weer bezocht worden. Na anderhalf jaar veelgeëxperimenteer op basis van online beursbezoek mogen wij weer naar de grote beurshallen met Coronacheck en dat komt goed uit: Donderdag 11 november gaat de eerste editie van Daken & Zaken van start!

 

Hoe is het met onze hunkering naar rechtstreeks contact gesteld zowel vanuit de exposant als ook vanuit de bezoeker bezien? Hoe zijn de afgelopen online evenementen verlopen en hoe was het ook alweer met speciaal op daken gerichte beurzen?

Een projectmanager van de Jaarbeurs geeft aan dat er met gemengde gevoelens wordt terug gekeken naar de afgelopen online events. Organisaties die online titels hebben gedaan zoals Building Holland (RAI Amsterdam) en ISH (installatiebeurs Frankfurt) zijn wisselend in resultaat. Zij geeft aan dat de meeste bedrijven zowel bezoeker als exposant weer uitkijken naar fysiek contact. Juist afgelopen jaar is dit gebleken hoe belangrijk ze dat vinden.

De Jaarbeurs is alweer druk bezig met de Bouwbeurs die gewoon weer in 2023 op de planning staat. “We hebben wat tools die we aan de beurs zullen toevoegen zodat we meer hybride varianten krijgen en het beursmoment kunnen verlengen en je eerder al contacten kan leggen. Veel aanbieders hebben inderdaad aangegeven daar sowieso weer bij te zijn.”

Beurzen zijn overigens de afgelopen decennia qua invulling en inrichting van de stands enorm gewijzigd. Menig Exposant richtte zich decennia lang op de noviteit die dan ook specifiek gepresenteerd werd op de aanstaande beurs. De melding van noviteiten is allang van de beursvloer verdwenen vanwege de komst van het allereerst internet en later Social Media. De bezoeker en exposant richt zich al jaren op een tijdelijke en snel ontmoetingspunt waar het directe contact belangrijk is geworden. Een barista als koffiekunstenaar, die koffie serveert en heuse koks op de stand die lunches verzorgt voor de vasterelatie, ook de barbershop deed zijn intrede op de laatste live bouwbeurs. Alles ingeregeld en gericht voor de Coronaperiode op het contact met de potentiële klant en opdrachtgever die door het gangpad loopt. Met de corona periode achter ons een ambitieuze kans voor Daken&Zaken

Tot begin jaren negentig organiseerde Dirk Lindeman, uitgever van Roofs de Dak & Gevel beurs als apart  onderdeel van de tweejaarlijkse Internationale bouwbeurs. Na jaren als speciale plek voor de dakenbranche op deze beurs te hebben gedraaid is Dak & Gevel is dit Event binnen het groter geheel van de Bouwbeurs gestopt en werd door de Internationale Bouwbeurs als vervolg in hal 11 gereserveerd voor de dak en gevelbranche. Tegelijkertijd werd nog de jaarlijkse BDA Dakendag georganiseerd met stands van de meewerkende producenten rondom een cateringplein. Ook kwam vanaf 2003 weer vanuit Roofs dezelfde initiatieven en werden de Dakontmoetingsdagen als pure relatiebeurs georganiseerd. Deze werd als laatste georganiseerd overigens samen met de BDA Dakendag waarna het doek viel voor een apart Daken Event.

Na jaren nemt het vakblad Roofs de organisatie van de Dakaward op zich. Door Dirk Lindeman met zijn dochter Palmyra Lindeman. Dit Event word vanaf 2017 georganiseerd en vindt na enige Covid 19 verschuivingen alweer voor de vierde keer plaats op 18 maart 2022 in hotel Zuiderduin te Egmond. Deze editie is de laatste jaren zeer succesvol georganiseerd en zal onder de noemer van het Dak van het jaar 2021 in Egmond met de Dakenbranche dan weer wordengevierd. Een festijn dat naast de jaarlijkse diploma uitreiking van Tectum in Nieuwegein in onze agenda moet staan!

Internationaal werd op Europees niveau de Duitse beurs Dach und Wand vervangen voor Dach und Holz (15- 18 februari 2022 in Koln) en werden beurzen voor de zakelijke markt en particulieren Batibouw in Belgie (19- 27 februari 2022) en Batimat Parijs (15- 19 november 2021) georganiseerd.

Maar na zo’n lange stagnatie in onze vrijheden: zijn wij er al aan gewend om op korte termijn het bezoek aan een beurs in te plannen?


Bij de dakdekkersbedrijven heerst nog steeds een zekere werkdruk. En vanwege de huidige periode, waarbij verhogingen van materiaalprijzen en levertijden onder druk staan is het hollen of stilstaan. De planning van werk is verschoven en de hectiek van elke dag beheerst onze agenda. Toen de horeca weer open ging moest ik nog even wennen om op tijd een restaurant te bellen en een reservering te doen. Na een wat matige start is nu al, merk ik, het punt bereikt dat de Horeca gouden tijden herbeleeft: je moet zelfs snel bellen om nog een plekje te vinden in jouw favoriete restaurant. Laten wij daarom ook allemaal beloven dat 11 november vast staat in de agenda om een keer weer na ruim anderhalf jaar het contact op de beursvloer her te beleven en tijd hier voor vrij te maken. De Exposant staat te trappelen van ongeduld u te ontvangen binnen deze nieuwe opzet specifiek na Corona voor de dakenbranche. Laat het door uw massaal bezoek een succes worden waarna maart 2022 een vervolg krijgt en de Dakaward 2021 wordt uitgereikt aan het project depot Boijmans van Beuningen.

 

Dit artikel is eerder  verschenen in het vakblad  Roofs