Groen dak in… Argentinië

Artikel delen

Het in Córdoba gevestigde bedrijf Alarcia Ferrer Arquitectos onthulde onlangs een groen overdekt vakantiehuisje in de afgelegen Calamuchita-vallei in Argentinië. Het rotsachtige, hellende landschap dreef de inspiratie voor het ontwerp van Casa FM, zoals het huisje heet. De basis is een massieve structuur van ruim 1000 vierkante meter die uitkraagt over de bergrand. Op het dak tiert het groen welig.

Vanwege de onderhoudsarme eigenschappen kozen de architecten voor beton als het belangrijkste bouwmateriaal. Met een eenvoudige rechthoekige vorm voegt een betonnen schaal sterkte, flexibiliteit en isolerende eigenschappen aan de structuur toe. Het relatief lage bouwwerk beschikt over een uitgestrekt groendak welke over het hele huis ligt. Het contrasteert mooi met het beton en laat het huisje samensmelten met de natuurlijke omgeving.

Casa FM bestaat eigenlijk uit twee autonome huizen over twee verdiepingen. De onderste verdieping beschikt over één slaapkamer, op het tweede niveau zijn twee slaapkamers aanwezig. Beide verdiepingen zijn met elkaar verbonden via een stenen trap naast het gebouw.

Net als aan de buitenkant is ook in het interieur een prominente rol voor het gladde beton gereserveerd. Fraaie rechthoekige dakvensters overspoelen de leefruimte met natuurlijk licht en geven een gevoel van contrast met de betonnen muren en vloeren. Warm houten meubilair, leren banken en geweven tapijten geven de ruimte een gastvrije, gezellige sfeer.

Het interieurontwerp van Casa FM werd strategisch ingedeeld om het beste uit het uitzicht en dus de omgeving te halen. Alle kamers leiden naar de open woonkamer met een lange kamerhoge glazen wand. Vanuit dit grote woongedeelte biedt een uitgestrekte open patio een spectaculair uitzicht op de vallei en de omliggende bergketen.

Bron: Dwell Beeld: Federico Cairoli and Federico Ferrer via Alarcia Ferrer Arquitectos