‘Groene daken kunnen de luchtkwaliteit in gebouwen verbeteren’
Nieuw onderzoek toont aan dat groene daken veel meer doen dan alleen extra ruimte bieden om planten te laten groeien. Deze milieuvriendelijke daken kunnen ook de luchtkwaliteit in gebouwen verbeteren door de ozonconcentraties die van buiten komen te verminderen.
Wetenschappers van de Portland State University hebben onderzoek verricht in een groot commercieel gebouw in Portland. De onderzoekers installeerden apparatuur op het dak, die werden opgesplitst tussen een traditioneel membraan en een groendak. De meetapparatuur brengt de ozonniveaus van de lucht rondom het gebouw in kaart. Ze ontdekten dat planten op het dak hielpen ozon op te vangen, waardoor het niet in het gebouw kon komen.
De nieuwe studie draagt bij aan de groeiende lijst met voordelen van groene daken. Volgens Phys.org omvat dit onder meer het vermogen om koolstofdioxide te filteren, vermindering van overtollig water na grote stormen en vermindering van de hitte in stedelijke omgevingen. Om maar te zwijgen van alle groenten en planten die kunnen worden gekweekt, geteeld en zelfs gedeeld met de lokale gemeenschap. Maar hoe houdt de vegetatie ozon vast en haalt het uit de lucht?
Het proces van het vangen van ozon wordt droge depositie genoemd. Deeltjes in de lucht verzamelen zich hierbij op vaste oppervlakken. Het proces van droge depositie is natuurlijk en heeft bewezen een effectieve manier te zijn om lucht te filteren. Voorafgaand aan het nieuwe onderzoek wisten wetenschappers echter niet dat een groendak de luchtkwaliteit binnenshuis zou kunnen verbeteren.
Opgemerkt moet worden dat de studie, die vorige maand in Building and Environment werd gepubliceerd, slechts enkele dagen duurde. De wetenschappers die de onderzoeksinspanningen hebben geleid, hebben toegegeven dat meer studies die de vervuiling van een lange periode meten, moeten worden voltooid.
Ze willen ook andere verontreinigende stoffen bekijken dan alleen ozon. Zodra dit gebeurt, zullen we wellicht de bredere voordelen van groendaken beter begrijpen en weten hoeveel ze kunnen bijdragen aan een betere luchtkwaliteit binnenshuis.