Groene gevels op demontabele parkeergarage

Artikel delen

De TU Delft krijgt een demontabele parkeergarage met groene gevels naar een ontwerp van architectenbureau wUrck. De garage wordt gebouwd met een modulair systeem met prefab betonnen en stalen elementen.

De omgeving vroeg om een groene inpassing. Deze is bereikt door de gevels van de garage te voorzien van verticale gevelbakken met beplanting. Deze oplossing zorgt volgens de architecten voor een groen karakter, terwijl de natuurlijke ventilatie van de parkeergarage gewaarborgd blijft. De beplanting beperkt bovendien geluidshinder en vangt fijnstof af. Ook worden nestkasten voor vogels, vleermuizen en bijen in de gevels opgenomen. Om te voorkomen dat een monotoon groen gevelbeeld ontstaat bestaat de beplanting uit een mix van plantensoorten die meekleuren met de seizoenen.

De garage wordt in de komende maanden gebouwd met het door Ballast Nedam Parking ontwikkelde modulaire ModuPark-systeem, met prefab betonnen en stalen elementen. Overspanningen van 16 meter zorgen ervoor dat er geen kolommen in het zicht staan. De garage kan, na gebruik, volledig worden gedemonteerd en elders weer worden opgebouwd.