Grootste Waterneutraaldak van Nederland

Artikel delen

Aan de rand van het historische centrum van Delft verrijst PoortMeesters. Een stoer, stads en stevig woongebouw met grote stadswoningen en luxe appartementen aan de ‘oevers’ van Nieuw Delft. PoortMeesters dankt haar naam aan de drie poorten die toegang bieden tot de groene binnentuin waar straks een oase van rust heerst. De tuin zal het hele jaar rond heerlijk groen en weelderig bloeien. Dat komt straks tot stand door de geavanceerde techniek van het Waterneutraaldak.

Over het gehele oppervlakte van het dak komt een laag van 10 cm buffer waarin regenwater kan worden vastgehouden. Daarop worden terrassen, bestrating en zelfs bomen tot wel 9 meter hoog geplaatst. Die buffer is het eerste gedeelte van de opslag van regenwater. Als die volloopt, staan er ook nog opslagtanks. Zo kan in totaal ruim 500.000 liter regenwater worden opgeslagen. Door middel van zeer geavanceerde meetapparatuur in combinatie met een weerstation, is er zo genoeg wateropslag voor droge periodes. Ook wordt het riool op deze manier ontlast.

Binnenkort starten de vakmannen van Schadenberg Combi Groen met het aanleggen van het Waterneutraaldak in het hart van dit prachtige project.

Eigenschappen

  • Tot maar liefst 80% van het regenwater dat in andere gevallen verloren zou gaan, wordt door het Waterneutraaldak opgeslagen en hergebruikt voor het beregenen van de beplanting.
  • Het hemelwater wordt opgeslagen in een tank, een bufferlaag en een toplaag die bestaat uit het duurzame Hygromix-plantsubstraat TG. Dit substraat kan door zijn hoge watervasthoudend vermogen maar liefst 30% water vasthouden.
  • Het Waterneutraaldak is een praktisch, onderhoudsvrij en circulair systeem, ontwikkeld door Schadenberg Combi Groen.

Kijk verder: www.waterneutraaldak.nl