Het had drukker moeten zijn op Asbestos

Artikel delen

Eind november werd de vakbeurs Asbestos voor de eerste keer gehouden in de Evenementenhal te Gorinchem, samen met de vakbeurs Recycling. Een dertigtal bedrijven, organisaties, instituten en overheidsinstellingen liet drie dagen lang zien en horen hoe we het beste met het gevaarlijke asbest kunnen omgaan. Opmerkelijk genoeg vertaalde zich dat niet in een grote toeloop van bezoekers.

Het was maar een momentopname natuurlijk, maar mijn eigen waarneming liegt er niet om. Tijdens mijn bezoek op woensdag 21 november van circa 17.00 tot 19.30 uur telde ik slechts een handjevol bezoekers aan Asbestos, terwijl het op de naastgelegen vakbeurs Recycling gezellig druk was. En let wel: bezoekers konden vrijelijk heen en weer lopen. Wat mij ook op- en tegenviel: diverse Asbestos-stands waren al die tijd onbemand en in een enkel geval was er zelfs geen folder of iets dergelijks te bekennen.

Waarom vertel ik u dit? Wel, er staat ons een enorme opgave te wachten. Als we in enkele jaren miljoenen vierkante meters asbesthoudende dakbedekking willen verwijderen, dan mogen we daar nu toch wel werk van gaan maken. Dat doen we door informatie te verzamelen, de juiste gereedschappen en ander passend materieel aan te schaffen en veiligheidsmaatregelen te nemen. En natuurlijk met collega’s uit de sector te praten. Daarvoor is een vakbeurs een prima plek, zo ervaar ik zelf al vele decennia. Opmerkelijk dus, dat het zo rustig was in dit deel van de Evenementenhal in Gorinchem.

Met het oog op 2025

Terwijl de organisatie het in de aanloop naar de beurs nog wel zo krachtig had gezegd: “Met het oog op 2024 (inmiddels is dat 2025, red.) waarin alle asbesthoudende dakbedekking vervangen of verwijderd moet zijn, is een vakbeurs als Asbestos onmisbaar. Deze enorme opgave betekent dat de asbestsector, gemeenten en provincies, het rijk en alle asbesteigenaren samen moeten werken om dit voor elkaar te krijgen. Hierbij is het belangrijk dat asbestsaneerders goed worden opgeleid, dat nieuwe technieken worden ontwikkeld en ingezet en dat de handhaving en inspectie goed op orde zijn. Daarnaast mogen we het financiële aspect zeker niet vergeten.”

Asbestwerkbak

De enige standhouder op Asbestos die echt veel aandacht trok, was Manitou. Niet omdat deze producent van onder andere verreikers dicht bij de uitdeelpost van broodjes warm vlees was gestationeerd, maar vooral omdat een verreiker met speciaal asbestplatform werd getoond.

Bij de asbestwerkbak draait het om de softwarematige koppeling van werkbak aan verreiker. Hierdoor kan de besturingssoftware allerlei veiligheidsmaatregelen in werking zetten. Zo wordt de snelheid beperkt en kan de werkbak alleen in bepaalde – veilig geachte – situaties vanuit de cabine worden bediend. De besturingssoftware is beschikbaar voor de gehele serie roterende verreikers van Manitou, waarvan het model MRT 2470 op Asbestos was te zien.