‘Het Platform’ in Utrecht is Dak van het Jaar 2019

Artikel delen

Het mixed-use gebouw Het Platform in Utrecht is uitgeroepen tot Dak van het Jaar 2019. Doordat de prijsuitreiking vanwege de coronacrisis niet door kon gaan, hebben de betrokken partijen de prijs tijdens een informatie bijeenkomst in ontvangst genomen.

In totaal maakten 19 projecten kans op de onderscheiding. Alle projecten die in de vorige jaargang van vakblad Roofs in de reeks Dak van het Jaar zijn beschreven, zijn beoordeeld door een vakjury, samengesteld uit de redactieraad van dit vakblad. Dit jaar bestond de jury uit de volgende personen:

  • Ton Berlee (Comfortdak)
  • Otto Kettlitz (Nieman-Kettlitz)
  • Marco de Kok (Low and Bonar)
  • Paul van Roosmalen (Gemeente Rotterdam)

Het aanbod was ook dit jaar bijzonder gevarieerd en dat maakte het er voor de jury niet gemakkelijker op. Het project dat op alle vijf de beoordelingscriteria het hoogst scoorde, zou de titel in de wacht slepen. De criteria zijn als volgt: ‘techniek’, ‘esthetiek’, ‘duurzaamheid’, ‘samenwerking’ en ‘veiligheid’. Nieuw dit jaar was dat er werd gewerkt met een shortlist van drie projecten. Na een interessante discussie werd tijdens het jury-overleg de shortlist samengesteld. Het was de bedoeling om tijdens de feestavond in maart de shortlist bekend te maken met behulp van videopresentaties. Door middel van dronebeelden van de projecten en interviews met de betrokken bouwpartijen zouden de projecten op een snelle en heldere manier worden gepresenteerd. Deze videopresentaties zijn inmiddels gepubliceerd op www.dakvanhetjaar.nl, onder ‘Terugblik’.

De projecten op de shortlist waren:

  • Amsterdome te Amsterdam

De jury was enthousiast over de Amsterdome, omdat het een oud dak betreft dat weer volledig opnieuw is gerealiseerd als dak van een evenementenlocatie. Zeer duurzaam, want het is een volledig circulair gebouw: zelfs het interieur is vervaardigd uit gerecycled materiaal (oude zeecontainers). De duurzaamheid werd zelfs verbeterd door een extra isolatielaag aan te brengen: een ingrijpende operatie, die goed is uitgevoerd. Het dak was bij de eerdere realisatie al vooruitstrevend en technisch bijzonder en dat geldt tegenwoordig eigenlijk nog steeds. Het dak werd in 2D ontworpen, de realisatie van het dak in het Amsterdome was daarmee een ware puzzel. Gerhard Rijsdijk van het verantwoordelijke aannemersbedrijf APR Projects noemde het dak in het begeleidende filmpje, terecht, een ‘wauw-dak’.

  • Bisonspoor Business Centre te Maarssen

Het business center van het Bisonspoor in Maarssen is eveneens adembenemend. Het dak is uitgevoerd met behulp van EFTE luchtkussens van Buitink Technology. De architectuur is volgens de jury ‘iconisch’: met de luchtkussens is een effect van een school dolfijnen die uit het water springt bereikt. Het is een lichtgewicht constructie (2 kg/m²) die in de binnenruimte zeer licht en comfortabel is. De betrokken bouwpartijen hebben op een goede manier samengewerkt en ook de veiligheid in de onderhoudsfase is op een goede manier verzorgd. Het ligt in de bedoeling dat er ook groendaken zullen worden aangelegd op de overige dakvlakken, op dit moment is dit echter nog niet het geval.

foto@zoontjens

  • Het Platform te Utrecht

Het mixed-use gebouw Het Platform te Utrecht, pal naast het treinstation Utrecht CS en Hoog Catherijne, is bijzonder omdat het uit meerdere daken bestaat. De verschoven blokken met horizontaal en verticaal groen geven een dynamisch beeld. Het dak biedt van alle kanten een mooi uitzicht en het gebouw is eigenlijk zelf een dak: het is gerealiseerd op de overkapping van het tramstation van de Uithoflijn, direct grenzend aan station Utrecht Centraal. Het dak biedt ruimte aan vrijwel alle functies: recreatie, het stimuleren van biodiversiteit, waterbuffering en luchtkwaliteit. De beplanting van de daktuinen door Studio LandLab is geïnspireerd op de verschillende landschappen in de provincie Utrecht.
Ook over de uitvoering had de jury niets dan lof. Dat tijdens de uitvoering gebruik werd gemaakt van een kraan van een naastgelegen project is het toppunt van samenwerking. Door de drukke locatie was het veilige verticale transport een extra aandachtspunt, waar op een knappe manier invulling aan is gegeven. De veiligheid is door de toepassing van een borstwering op een zekere manier geregeld.

De jury is door weging van alle criteria tot een eindoordeel gekomen. Waar elke jury vanzelfsprekend de eigen accenten legt, was het ook belangrijk de respectievelijke criteria in hun samenhang te zien. Het Platform was in die zin het meest complete project en daarmee volgens de jury de terechte winnaar van de DakAward voor het Dak van het Jaar 2019.

Dak van het Jaar 2019

 Het Platform, Utrecht

WINNAAR DAK VAN HET JAAR 2019

Opdrachtgever:  ABC Vastgoed en Gemeente Utrecht
Architect: VenhoevenCS architecture+urbanism, Amsterdam
Bouwkundig aannemer: Bouw21, Doetinchem
Constructeur: IMD Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Staalconstructie: Hutten Metaal Staalbouw B.V. , Hardenberg
Tuinarchitect: Studio LandLab, Amsterdam
Dakdekker: ZND Dakbedekking BV, Eindhoven
Isolatiesysteem dak: Continu Isolatiewerken, Velddriel
Aanleg groenvoorzieningen: BTL Realisatie, Utrecht
Verticaal groen: Sempergreen, Odijk
Druppelsysteem: Mastop Totaaltechniek, Boskoop
Dakbestrating: Zoontjens, Tilburg

Op de foto van links naar rechts: Gaston van der Heijden (Zoontjens), Simon Bos (BTL), Pierre Brands (ZND), Albert Jan Kerssen (BTL), Bram Breedveld (Studio Landlab), Arjen Zaal (VenhoevenCS architecture+urbanism) en Casper Hubers (BTL).

 

Foto@Roofs