Hoe integreer je een groendak met zonnepanelen?

Artikel delen

Een groendak, blauw dak of solar dak: je kunt een dak op ontzettend veel manieren laten bijdragen aan een betere leefomgeving. En daardoor is het soms lastig kiezen hoe je het meeste uit je dak kunt halen. Wist je dat een groendak met zonnepanelen samen op één dak, mits goed aangelegd, zorgt voor een hogere energieopbrengst?

Van gecombineerd systeem…

Zeer regelmatig komen we projecten tegen waarin een groendak met zonnepanelen zijn gecombineerd, maar helaas niet op een manier waarin de functies van deze twee typen daken elkaar versterken. Wanneer een groendak naast een rij zonnepanelen wordt gerealiseerd, functioneren deze twee systemen afhankelijk van elkaar. Vergelijk het met een magnetron boven een oven. Deze twee apparaten zullen nooit een combi-magnetron vormen, want het zijn twee apparaten met ieder een eigen functie. En ook op het dak zal het effect van het groendak op de zonnepanelen daardoor beperkt zijn.

 …..naar geïntegreerd systeem

De kracht ligt juist in het verkoelende effect van de beplanting op de zonnepanelen, want hoe vreemd het ook klinkt, zonnepanelen functioneren niet optimaal als het te heet is. Wanneer je zonnepanelen op een zwart bitumendak plaatst kan de temperatuur van het dak in de zomer wel 80 graden worden. Verkoeling van de panelen kan zorgen voor 4 tot 6% meer energieopbrengst, en dat bereik je door de beplanting onder de zonnepanelen door te laten lopen én de zonnepanelen op hoogte boven het groendak te plaatsen. Hierdoor voert de wind de temperatuur, die zich onder de panelen opbouwt, af.

Combi-magnetron: groendak met zonnepanelen

Wil je het maximale rendement uit de zonnepanelen halen én bijdragen aan de biodiversiteit? Kies dan voor een geïntegreerd systeem, zoals een combi-magnetron. Want niet alleen reduceert groen de omgevingstemperatuur waardoor het rendement van je zonnepanelen hoger wordt, ook zorgt de variatie in zon- en schaduwrijke én nattere en drogere plekken voor een hogere biodiversiteit van flora en fauna.

Hoe integreer je een groendak met zonnepanelen?

Volgens de FLL, de richtlijn voor begroeide daken, mag je pas van een geïntegreerd systeem spreken als de afstand tussen het laagste punt van het zonnepaneel en de beplanting minimaal 25 centimeter is. ZinCo heeft hiervoor het Solar SGR raamwerk ontwikkeld. Verder is extra aandacht benodigd voor de windbelasting op de panelen