Hoogste stadsplein van Nederland op het dak van NEMO Science Museum 23 mei open voor het publiek

Artikel delen

Renzo Piano Building Workshop eindeloze plek voor inspiratie, ontmoeting en verbinding waar wetenschap, technologie en natuur samenkomen.

Donderdag 22 mei is het vernieuwde dakplein van NEMO Science Museum geopend door burgemeester Halsema . Het vernieuwde groene dak in Amsterdam staat in het teken van wetenschap en technologie en is een plek waar bezoekers o.a .zelf de windkracht kunnen meten en met speciale kijkers de zon, de maan en de sterren kunnen aanschouwen. Een plein waar verwondering, kennis en inspiratie centraal staan en waar jong en oud, professionals en leken, vaardigheden, technici, uitvinders en makers elkaar ontmoeten. Een openluchtpodium biedt ruimte aan een gevarieerde programmering met o.a. filmvertoningen en grote avonden. Het groene dak is een cadeau van NEMO aan de stad Amsterdam die dit jaar haar 750ste verjaardag viert. Het dakplein is vanaf vrijdag 23 mei geopend en voor iedereen gratis toegankelijk.

Algemeen directeur NEMO Science Museum – Géke Roelink: “Met dit innovatieve en veelzijdige dakplein bieden wij een creatieve plek waar iedereen welkom is en waar ontmoeting, verbinding en begrip van wetenschap en technologie centraal staan. En waar je natuurlijk kunt genieten van het mooiste uitzicht van Amsterdam.”

Ontdekken, spotten en meten
Op verschillende plekken op het dak kunnen bezoekers meer te weten komen over hoe slanke creatieve bijdragen aan een duurzame toekomst. Het dak is zo ontworpen dat planten en dieren er een plekje vinden, midden in de stad. Bezoekers ontdekken hoe groen zorgt voor een gezonde stad. Ze kunnen zelf de windkracht meten, wolken beïnvloeden, de zon en sterren bekijken of stadsvogels spotten. Het nieuwe groene, duurzame dak is een kunstmatig landschap. Met hulp van wetenschap en technologie werkt het als ‘natuurlijk’ ecosysteem op hoogte, met meer dan 75 verschillende soorten bloemen en planten. Deze beplanting draagt bij aan de biodiversiteit en leefbaarheid in de stad. De planten zijn nu nog klein maar zullen uitgroeien tot een groene oase.

NEMO; Demonstratie zonnekijker op het vernieuwde dak

Dakfestival NEMO onderdeel van Toekomst10daagse 750 jaar Amsterdam
Tijdens de Toekomst10daagse van 12 t/m 21 juni is een extra bijzondere programmering die in het teken staat van 750 jaar Amsterdam met o.a. een ochtendrave, een daksafari, live muziek, een vegan proeverij en theater. Het volledige programma is te vinden op nemosciencemuseum.nl/dakplein .
Partners
Het nieuwe dak wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een eigen financiële bijdrage, RVO (subsidieregeling Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA)), hoofdpartner VriendenLoterij en bijdrage van Zadelhoff Cultuurfonds, Stichting Goede Doelen Nh1816 en de Vrienden van NEMO.

NEMO; Demonstratie windvaan op het vernieuwde dak

Beeldmateriaal fotograaf DigiDaan van Ben Houdijk.
Uitvoering Dak
De uitvoering van het dak lag in handen van Ooijevaar, bevlogen bouwers , hoveniersbedrijf John Koomen en West Friesland dakbedekkingen. Ook producenten als ZinCo, Solar Sedum en AquaCo werkten mee aan dit dak met Interessante mooie snufjes en groene innovaties die op het dak zijn toegepast zoals:
– 75 verschillende plantensoorten, onderverdeeld in drie biotopen;
– Retentiesysteem dat regenwater opvangt en herverdeelt;
– Accoya houten terras ter vervanging van 24 ton beton (dat hergebruikt wordt);
– Insectenhotels, waterschalen en boomstammen voor biodiversiteit;
– Educatieve elementen zoals een zonnewijzer, luchtmeters en telescopen en meer.

Hierdoor is het dak nog meer een plek geworden waar ontmoeting, wetenschap en natuur samenkomen. De uitvoerende bedrijven dragen graag bij aan toekomstgerichte plekken, waar het dak méér is dan alleen een dak.

foto Clara Franke