Hovenier van der Tol geselecteerd voor realisatie dak de Doelen

Artikel delen

 

Van der Tol B.V. – Hoveniers en Terreininrichting is geselecteerd als aannemer voor de uitvoering van een multifunctioneel dak op Concert- en congresgebouw de Doelen. Het platte dak van 2.581m² wordt beplant met een grote variatie aan groen. Er komt ook een systeem voor waterberging met een capaciteit van 300m³, dat zorgt voor opvang van water.

Wateropvang, groen en biodiversiteit

Bijzonder aan het groen blauwe dak op de Doelen is de grote variatie aan planten op het dak. Het beplantingsplan bestaat uit verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan. Het groen draagt zo bij aan meer biodiversiteit in de stad.

Onder de beplanting wordt een systeem met kratten aangebracht, waarin regenwater wordt opgeslagen. Het water wordt afgevoerd tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt om de beplanting op het dak van water te voorzien. MetroPolder Company is betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit retentiedak.  Zo bereiden wij de stad voor op het veranderende klimaat en zorgen we voor duurzaam waterbeheer.

Aan Schouwburgpleinzijde komt een houten vlonder van 480 m², dat bestemd is voor educatieve en sociale activiteiten. Als het dak klaar is, is het niet toegankelijk voor publiek, maar worden er wel rondleidingen gegeven. Mogelijkheden om het dak in de toekomst wel voor publiek toegankelijk te maken worden nog verder verkend.

Ontwerp

Het ontwerp voor het dak is van Kraaijvanger Architecten. Het beplantingsplan is gemaakt door Deltavormgroep in samenwerking met Cruydt Hoeck. Eind van de zomer start de aanleg van het dak, dat naar verwachting eind 2021 gereed is.

De Gemeente Rotterdam is eigenaar van dit rijksmonument. De aanleg van het dak wordt gerealiseerd in samenwerking met partners de Doelen, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en 7Square Endeavour. Het multifunctionele dak op de Doelen draagt bij aan de ambities van het college op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie, het realiseren van 20 extra hectare groen en herstel en behoud van biodiversiteit. Dit dak is één van de projecten van Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie.

lees verder over Life@Urban Roofs: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/urban-roofs/

Dakbedekking en isolatie

Inmiddels is de bestaande dakbedekking en de isolatie vervangen door Voormolen dakbedekkingen in opdracht van de gemeente Rotterdam. Vanwege de toepassing van een retentiedak is indertijd door DIAC dakadvies een opbouw geadviseerd van een drukvaste en waterafstotende isolatie Isomix C-EPS en een tweelaags bitumen afwerking van Derbigum. Dit  dakbedekkingssyteem past binnen de vakrichtlijnen gesloten dakbedekking voor multifunctionele daken die Dakmerk leden volgen.