Innovatieve AR-battle tijdens de Skills The Finals

Artikel delen

Een collega op afstand helpen met het oplossen van een complexe stroomstoring? Het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor vakmensen in de technische installatiebranche (OTIB), toont mbo-leerlingen en docenten aan dat dit met de HoloLens of Augmented Reality (AR)-bril mogelijk is. Duo’s, bestaande uit scholieren, docenten en vakmensen, binden de strijd aan om de storing zo snel mogelijk te verhelpen. De monteur voert de handeling uit terwijl de expert vanaf een afstand aanwijzingen geeft. OTIB wil jongeren interesseren voor de techniek. De branche waar het komende jaren gebeurt: de energietransitie, de bouw van energieneutrale gebouwen, slimme infrastructuur, etc. en waar geavanceerde techniek een belangrijke rol speelt.

Van 20 tot en met 22 maart organiseert Worldskills Netherlands samen met partnerscholen uit Amsterdam de vierde editie van het Nederlands Kampioenschap van Beroepen. Finalisten van de Skills Talents (vmbo) en Skills Heroes (mbo) vakwedstrijden gaan de strijd met elkaar aan. Wie wordt de beste van Nederland in zijn of haar vakgebied? De winnaars in de verschillende categorieën worden op 22 maart gehuldigd, o.a. door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven en Sven Asijee, directeur OTIB.

Naast Skills The Finals is er voor bezoekers in de RAI een aanvullend programma met bedrijfs- en beroepenpresentaties, doe-activiteiten, informatie over studiekeuze, vervolgopleidingen, loopbaanoriëntatie en arbeidsmarkt. Het programma is bedoeld voor basisschoolleerlingen groep 7 en 8, vmbo–leerlingen en mbo-studenten en hun docenten uit heel Nederland. OTIB maakt met deze innovatieve stand deel uit van de Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo.

Op de stand test OTIB samen met scholieren, docenten, vakmensen en experts de grenzen van de AR-bril waarbij twee teams tegen elkaar strijden. Elk team bestaat uit een expert op afstand en een monteur met AR-bril die een stroomstoring moeten oplossen. De expert kijkt via de beelden van de AR-bril met de monteur mee en geeft aanwijzingen aan de uitvoerende monteur. Deze werkwijze biedt in de praktijk mogelijkheden om ervaren monteurs te koppelen aan beginnende monteurs of om een extra paar ogen mee te laten kijken bij een complex probleem zonder dat deze monteur fysiek aanwezig is.

Bezoekers van de OTIB stand kunnen naast deze AR-battle tevens virtueel het meest duurzame gebouw van Nederland, de Energy Academy te Groningen, bezoeken.

OTIB faciliteert vakmensen in de technische installatiebranche om hun talent optimaal te ontwikkelen en in te zetten voor een duurzame leefomgeving. Binnen OTIB zijn vertegenwoordigd: Techniek Nederland, NVKL, FNV-metaal, CNV-vakmensen en de Unie.

OTIB
www.otib.nl/ar