Introductie van IKO atelia, een circulaire dakopbouw

Artikel delen

Als volgende stap op weg naar een circulaire bouweconomie wordt deze maand onder de naam IKO atelia, een circulaire dakopbouw geïntroduceerd. De bitumineuze onderdelen van dit nieuwe concept worden na de levensduur van het gebouw door IKO ingenomen en in de IKO-fabriek gerecycled tot nieuwe dakmaterialen. Dhoogrendement PIR-isolatieplaat is eveneens demontabel en geschikt voor hergebruik.


Demontabele materialen

Aanleiding voor IKO atelia is het streven naar een circulaire bouweconomie. “Bitumineuze dakmaterialen bieden uitstekende mogelijkheden voor recycling: bitumen kan eindeloos hergebruikt worden zonder aan kwaliteit te verliezen”, aldus Dirk Theuns, CEO van IKO Benelux. “Voor hergebruik moet bitumen demontabel aangebracht zijn. IKO atelia hebben we daarom zo ontworpen dat alle materialen weer losgemaakt kunnen worden van de constructie. We nemen de bitumineuze toplaag, onderlaag en dampremmer van de dakconstructie na gebruik in voor recycling.”

Terugname en hergebruik bitumineuze onderdelen

Het ingenomen bitumen vormt een volwaardige grondstof voor nieuwe dakmaterialen. Recycling van gebruikte materialen is geen afzonderlijk onderdeel, maar maakt integraal deel uit van het productieproces. Hiertoe is de recyclinginstallatie in de fabriek in Antwerpen opgeschaald. IKO garandeert de inname van de bitumineuze materialen uit de IKO atelia daken met een terugname certificaat. Op voorwaarde dat de dakconstructie op de juiste wijze geplaatst en onderhouden is, garandeert IKO terugname en hergebruik van de bitumineuze Atelia-producten.

Materialen zo lang mogelijk gebruiken

Uitgangspunt is voor IKO daarnaast dat materialen zo lang mogelijk in gebruik blijven voordat ze teruggaan naar de fabriek voor recycling. Hiertoe is gekozen voor producten met een hoge levensverwachting. Bitumen blijft 35 tot 40 jaar waterdicht; door het dak twee keer te overlagen kan de levensduur van een bitumineus dak verlengd worden tot honderd jaar. De isolatieplaat in IKO atelia behoudt zijn uitstekende vochtwerende eigenschappen en kan daardoor na demontage opnieuw gebruikt worden.

Duurzame isolatieplaat

De IKO enertherm Atelia isolatieplaat is de eerste hoogrendements PIR-isolatieplaat uit het IKO enertherm gamma met een lage lambda-waarde van 21 (λD: 0,021 W/(m.K). De isolatieplaat heeft dus een hogere isolatiewaarde, terwijl er minder grondstoffen voor nodig zijn. De isolatieplaat heeft een verhoogde brandklasse D (end-use B-s2, d0). Daarnaast zorgt de druksterkte van 190kPa dat deze plaat first-in-class is voor het plaatsen van onder meer PV-installaties. Dankzij de extreem hoge vochtongevoeligheid (WLT1), kan de plaat na mechanische bevestiging gedemonteerd en hergebruikt worden.

Dirk Theuns, CEO IKO Benelux

Ervaring met hergebruik

IKO heeft jarenlange ervaring met recycling. Ook voor de introductie van IKO atelia maakte IKO gebruik van gerecyclede materialen: productierestanten en snijresten van bitumineuze dakbanen werden al teruggenomen en gerecycled voor nieuwe dakbanen. IKO-dakbanen zijn op dit moment voor ruim 20% gemaakt van gerecycled materiaal, een percentage dat de komende jaren zal stijgen. “Samen moeten we in de bouw onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken”, zegt Dirk Theuns. “IKO atelia zorgt ervoor dat bitumen geen afval wordt, maar eindeloos gebruikt kan worden om gebouwen waterdicht te maken.”

IKO

IKO is een toonaangevende producent van dakbedekkingsmaterialen, isolatie en waterdichtingsoplossingen. Met meer dan 30 fabrieken en 4500 werknemers wereldwijd is IKO een speler van wereldformaat. Het hoofdkantoor is gevestigd in Toronto, Canada.

Opleidingen in het Iko Eperience Center