Isobouw Kennisdag in het teken van duurzaam en brandveilige Xire Technologie

Artikel delen

Eind januari organiseerde IsoBouw een inspirerende kennisdag voor dakdekkers en dakdekkershandelaren waarin twee cruciale thema’s in de bouwsector centraal stonden: duurzaamheid en brandveiligheid. De dag – die geleid werd door Hugo Smits, projectmanager R&D bij IsoBouw- bood een podium om twee baanbrekende ontwikkelingen binnen het bedrijf te koppelen aan de actuele vraag vanuit de markt. Enerzijds komen er nieuwe GreenLine- plat dak producten, waarmee uitzonderlijke CO₂-reductie mogelijk wordt, en anderzijds de Xire-technologie, een geavanceerde techniek om EPS-isolatie brandwerend te maken.

Tijdens de kennisdag gaf René de Feijter van het Nederlands Onderzoek Instituut (NLOI) inzicht in de brandproblematiek rondom platte daken en in het bijzonder rondom zonnepanelen op bedrijfspanden, gebaseerd op onderzoekgegevens. René de Feijter prikkelde de aanwezigen met de claim dat de dakdekker altijd de schuld krijgt bij een dakbrand. Volgens de Feijter, die dakdekkersbedrijven ondersteunt bij dit soort beschuldigingen, is dit vaak niet terecht en is het belangrijk om bij dakwerkzaamheden volgende zaken altijd op orde te hebben:

  • Werk volgens NEN 6050
  • Blijf weg met open vuur bij brandbaar opgaand werk.
  • Controleer op brandbare materialen voor aanvang van het werk.
  • Gebruik brandveilige materialen bij door- en afvoeren.
  • Gebruik gekeurde blussers (Op het dak, niet in de bus!).
  • Op tijd stoppen en controleren of er niets ligt te smeulen.
  • Leg de werkzaamheden vast als standaard werkwijze.

Een oorzaak van brand die niet bij de dakdekker ligt, zijn branden van installaties zoals zonnepanelen. De Feijter liet zien dat, hoewel elke brand er één te veel is, de schade vaak beperkt blijft tot he zonnepanelenveld – met enkele uitzonderingen wanneer brand zich uitbreidt naar gebouwen via beschadigde dakconstructies. Zijn analyse benadrukte dat de huidige regelgeving onvoldoende eisen stelt aan het brandgedrag van zonnepanelen, wat ruimte laat voor aanvullende maatregelen. Grind of tegels lijken een brandveilige ondergrond voor PV. Niet afgedekte dakbedekking is brandbaar maar goede brandwerende scheidingen kunnen branduitbreiding voorkomen. Er werden concrete oplossingen en tips gepresenteerd, zoals het toepassen van vlamboogdetectie en temperatuurmonitoring, het kiezen van glas/glas panelen conform IEC, Fire Class A, het gebruik van een B(roof)t1 dakbedekkingssysteem en het creëren van brandbarrières rondom dakdoorvoeren. Het belang van een gesloten dakconstructie en een veilige afstand tussen zonnepanelen en dakopeningen werd eveneens onderstreept. Deze aanbevelingen bieden dakdekkers en opdrachtgevers handvatten om de brandveiligheid te verbeteren, mede met ondersteuning van de IsoGarant risk engineer service van IsoBouw.

Hugo Smits, projectmanager R&D bij IsoBouw

Een ander belangrijk onderdeel van de dag was de presentatie over de ontwikkeling van Xire, een uniek nieuw isolatiemateriaal waarbij EPS-parels worden voorzien van een speciaal ontwikkelde brandwerende coating. Hugo Smits legde uit dat na jarenlang ontwikkeling en proefdraaien, nu een continu productieproces voor de Xire Top als platdak isolatieplaat door Isobouw  op grote schaal wordt uitgerold. De eerste projecten zijn inmiddels uitgevoerd. De nieuwste technologie, uniek in de wereld, heeft al positieve reacties ontvangen van dakdekkersbedrijven en biedt momenteel ook een oplossing voor brandveiligheid bij WBDBO detailleringen- met een geteste brandweerstand van minimaal 30 minuten- en als toepassing van brandveilige isolatie bij afvoer en dakdoorvoeringen van normale EPS daken, conform NEN 6050.

Eric Vercauteren, verkoopleider Isobouw

Het laatste thema, duurzaamheid en circulariteit, werd verzorgd door Rob van Lith van Alba Concepts. Hij benadrukte het belang van het reduceren van onze CO₂-footprint en de noodzaak om binnen het wereldwijde CO₂-budget te blijven. Van Lith wees op de kansen die duurzame bouwoplossingen bieden en riep op tot meer ambitie binnen de sector, zowel qua renovatie als nieuwbouw. Dakdekkers kunnen het verschil maken door opdrachtgevers te informeren over alternatieve dakisolatie die tot wel 30% CO₂-reductie oplevert. Om hen daarbij te helpen heeft IsoBouw een CO₂-saver tool op de website staan. Hier kunnen gebruikers dakgegevens invoeren en direct de milieuprestaties bekijken van de geselecteerde producten – zoals de MKI-score en de CO₂-emissies. Dit helpt dakdekkers en klanten om tonnen CO₂ te besparen bij grote dakprojecten.

Smits benadrukt dat er in tegenstelling tot nieuwbouw er nog geen regels zijn voor CO₂-reductie bij renovatie. Volgens hem verwonderlijk, omdat renovatie voor een groot deel verantwoordelijk is voor de CO2 uitstoot. Er zijn momenteel nog geen eisen over de milieuprestatie bij renovatie. Rob van Lith voorspelt echter dat dit gaat veranderen. Berekeningsprogramma’s gaan naast planmatig onderhoud ook de milieu-impact meenemen. Dakdekkers moeten dan de milieu-impact van hun materialen onderbouwen.

Om dat bewustzijn te vergroten is op de website van IsoBouw een CO2-saver tool beschikbaar. Hierin vul je de gegevens in van een dak. De tool vertaalt de gegevens en geeft van de geselecteerde producten de milieuprestaties weer, zoals de MKI-score en de CO2-emissies. Daarnaast biedt de tool de gelegenheid om deze prestaties te vergelijken met alternatieve producten. Bij deze vergelijking van diverse isolatiematerialen blijkt dat EPS qua milieuprestatie uitermate gunstig scoort in een volledige levenscyclusanalyse, zelfs ook in vergelijking met bio-based materialen. IsoBouw gaat echter nog verder. Tijdens de kennisdag werd ook de komst van GreenLine-producten aangekondigd. Dit zijn nieuwe producten die minimaal 30% gerecyclede content bevatten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ‘oude’ EPS producten die worden omgesmolten tot een nieuwe PS grondstof.

Het slotwoord was voor Tom Coronel die op een humoristische wijze zijn familieomstandigheden met tweeling broer vertelde waardoor hij in de competitieve autorace sector terecht is gekomen en leeft met de onderstaande motto’s:

Doe het anders dan anderen

Niets is onmogelijk!

Heb de drang om te winnen

blijf verrassen!

De kennisdag liet zien dat IsoBouw met haar innovatieve producten en duidelijke visie een leidende rol speelt in de transitie naar een duurzamere en brandveilige bouwsector in Nederland.

 

Na een interessante rondleiding met brandveilige proefopstelling waar een ieder het product  Xire Top extreem mocht testen in de ultramoderne fabriek in Oldenzaal en afsluitend diner in Hengelo ging een ieder met de nodige extra kennis opgedaan weer huiswaarts.