Platform

Actueel
Artikel delen

Isolatietekort biedt ruimte voor alternatieven

Naar aanleiding van de vele berichten en toenemende bezorgdheid over de schaarste op de isolatiematerialenmarkt, zag Isobooster aanleiding een artikel te schrijven over isolatiefolie als alternatief voor PIR- en PUR-isolatiematerialen.

In de bouw zijn op MDI (‘Methyleendifenyldiisocyanaat’) gebaseerde isolatiematerialen, zoals PUR- en PIR-isolatie, al decennialang de leidende standaard. Materialen die zo diep in ‘het systeem’ zijn ingebakken, dat er bouwprocessen worden stilgelegd en begrotingen verdubbeld om het momenteel schaarse materiaal te kunnen bemachtigen.

Tekort aan PUR en PIR

Hoe is het tekort aan PUR- en PIR-isolatiematerialen ontstaan? Wereldwijd is er slechts een klein aantal bedrijven dat MDI levert, de grondstof voor PUR en PIR. En dat terwijl de vraag naar MDI gebaseerde isolatiematerialen al jaren alleen maar toeneemt. De toenemende vraag wordt veroorzaakt door de grote interesse vanuit China (waar de afgelopen jaren onafgebroken op grote schaal wordt gebouwd), maar ook door de steeds bredere toepassing van het materiaal. Polyurethaan wordt niet alleen gebruikt als isolatiemateriaal, maar wordt ook toegepast in matrassen, schoenzolen, autodashboards en tal van andere producten. Afgelopen tijd zijn er bovendien bij verschillende producenten van MDI incidenten geweest, waardoor de productie is stilgevallen. Deze incidenten variëren van kleine technische problemen en vertragingen door onderhoudswerkzaamheden tot grote ongelukken zoals de explosie in een fabriek in Ludwigshafen vorig jaar. Dreigende tekorten aan isolatiemateriaal zorgen ervoor dat bedrijven gaan ‘hamsteren’ en bij verschillende leveranciers grote voorraden isolatiemateriaal inkopen om mogelijke toekomstige tekorten te voorkomen. Een crisissituatie waarin alle partijen elkaar opjutten.

Huidige markt

Het tekort op de Europese markt wordt momenteel geschat op meer dan 30%. De verwachting is dat de schaarste nog geruime tijd zal aanhouden. Inmiddels zijn de prijzen voor PUR- en PIR-isolatiemateriaal sterk toegenomen (ten opzichte van begin dit jaar zeker 25%). Bouwprojecten liggen stil en particulieren en bedrijven komen door de oplopende kosten (van het materiaal zelf én de vertragingen) in de knel met begrotingen. Omdat ontwerpen en bouwtekeningen veelal specifiek zijn afgestemd op het beoogde isolatiemateriaal, is omschakeling naar alternatief isolatiemateriaal niet eenvoudig. Veel alternatieven als steenwol en glaswol moeten in grotere dikten worden toegepast dan de bedachte PUR- of PIR-isolatie om alsnog gelijkwaardige isolerende waarden te bereiken.

Slimmer isoleren

Hoewel omschakeling naar een ander materiaal natuurlijk niet eenvoudig is, zijn alternatieve oplossingen wel degelijk voorhanden. Isobooster isolatiefolie is dunner, lichter én isoleert nog beter dan de traditionele op MDI gebaseerde isolatiematerialen. In onderstaande tabel de eigenschappen:

Isolatie-eigenschappen

PIR

Isobooster

Lambda waarde 0,023 – 0,026 W/mK 0,011 W/mK
Volumemassa: 30 kg/m3 9 kg/m3
Benodigde dikte voor Rd waarde 3,5: 9 – 11 cm 7 cm
Benodigde dikte voor Rd waarde 4,5: 12 – 14 cm 10 cm
Brandklasse B, S2, d0 Isobooster E mag in spouw worden toegepast met steen of gipsplaats ervoor.

1. BRON: WWW.NU.NL/BUITENLAND/4337322/DODEN-EN-GEWONDEN-BIJ- ONTPLOFFING-BASF-FABRIEK-IN-DUITSLAND.HTML
2. BRON WWW.BOUWWERELD.NL/NIEUWS/PUR-TEKORT-SERIEUS-PROBLEEM/
3. BRON: WWW.COBOUW.NL/BOUWBREED/NIEUWS/2017/5/TEKORTEN-PIR-EN-PUR- ZORGEN-VOOR-PROBLEMEN-ISOLATIEBRANCHE-101208300

Jelle Horeman, Isobooster.