‘Kijk op het Dak’ met AGS Products op bouwbeurs

Artikel delen

In deze aflevering van ‘Kijk op het Dak van Morgen’ vertelt mede-eigenaar van AGS Products uit Dordrecht, Johan Bodde hoe hij het dak van de toekomst ziet. In de serie ‘Kijk op het Dak van Morgen’ geven de bedrijven die aangesloten zijn bij TotaalDakConcept hun visie op de toekomst van het platte dak. Doordat er steeds meer functies aan het platte dak worden toegevoegd, wordt het belang van integrale kwalitatieve dakconstructies steeds belangrijker. Welke ontwikkelingen kunnen we verwachten? Welke rol speelt het klimaat? Welke oplossingen worden bedacht om de problemen van morgen het hoofd te bieden? Kortom, een blik in de toekomst van het platte dak.

TotaalDakConcept is van 6 t/m 10 februari op de bouwbeurs te Utrecht (zie beursactie onderaan interview)

AGS Products BV is specialist in dakproducten en dakaccessoires van lood, zink, koper, aluminium, aluminium-PVC, PP, PE, RVS en PVC. Het assortiment van het Dordtse bedrijf bestaat uit onder meer  hemelwaterafvoeren, noodoverstorten, kabeldoorvoeren, platdakontluchtingen en dakgoten. Vooral functionele dakdetaillering dus. Maar o zo noodzakelijk voor het functioneren van welk plat dak dan ook. Met de razendsnelle ontwikkeling van het dak, winnen ook de producten van AGS aan betekenis. Met de opkomst van groendaken, gebruiksdaken en retentiedaken wordt bijvoorbeeld watermanagement steeds belangrijker. Zeker in het licht van de huidige klimaatveranderingen. In toenemende mate krijgen we te maken met extreme weersomstandigheden en daardoor met piekbelastingen door overvloedige regenval. Vooral in binnenstedelijke gebieden zorgt dat voor problemen. Straten lopen onder, riolen lopen over. Johan Bodde:  “Vroeger had je alleen maar te maken met hemelwaterafvoer. Je maakt een uitloop naar je regenpijp en het water loopt weg, klaar. Tot een jaar of twintig geleden was dat afdoende. Maar toen was er plotseling een periode waarin veel neerslag viel. Sneeuw en regen. Er was destijds een enorme piek, waardoor er bijzonder veel water op daken terechtkwam. Diverse industriële daken bezweken onder het gewicht van het hemelwater. Alarmbellen begonnen te rinkelen en de daken werden aangepast door het plaatsen van extra noodoverlopen. Dat gebeurde mede onder druk van de verzekeraars. Het is nu zo, dat als je geen noodoverlopen hebt op het dak van je bedrijfshal, je het risico loopt ook niet verzekerd te zijn in geval van schade. Indertijd is er eigenlijk een eerste stap gezet in de richting van hemelwatermanagement.”

Rioolcapaciteit

Dat was een begin. Door de verdere toename van hevige buien met een overvloed aan regenval, zoals we de laatste tijd geregeld meemaken, raakt de riolering in die stedelijke gebieden steeds vaker overbelast. Johan Bodde: “Je ziet in grote steden dat de rioolcapaciteit onvoldoende is om al dat water door een piekbelasting goed af te voeren. Het gevolg is dat straten en tunnels vol komen te staan. Dat water moet toch ergens heen. Een oplossing hiervoor zijn retentiedaken. Deze dragen bij aan het watermanagement. Aan het gereguleerd afvoeren van hemelwater. Je houdt water vast op het dak. Parallel hieraan zie je een enorme verandering ontstaan die van invloed is op de voorzieningen op het dak. Het gebruiksdak. Je kunt dus ook niet zomaar elk dak vol laten staan met water. De vraag staat centraal: ‘Hoe zorg je ervoor dat je het water op het dak vasthoudt en vervolgens gecontroleerd afvoert? En dan het liefst ook zo eenvoudig mogelijk. Zonder al te veel hinder van de nieuwe functies van het dak. We zijn een project gestart om een alternatief te bedenken voor de kostbare retentiekorven. We stelden ons de vraag: ‘Wat kunnen we maken met de materialen die we hebben om hetzelfde effect te bereiken, maar dan eenvoudiger en tegen geringere kosten?’ De huidige grote kubussen werken natuurlijk prima. Er zit techniek in, een korf omheen, behoorlijk complex allemaal. Dat is niet altijd nodig. We hebben een simpeler en instelbare oplossing bedacht in de vorm van een koker met gaatjes. De bedoeling is dat het water dan langzamer van het dak af loopt. Je kunt in hoogte een verschil aanbrengen in de hoeveelheid gaatjes. Staat het water hoger, dan moet het wat sneller worden afgevoerd, staat het water lager, dan kan het langzamer. We willen deze oplossing wat vereenvoudigen, zodat het ook toepasbaar is op bestaande daken. Je hebt een bestaand dak met een ronde afvoer van bijvoorbeeld 100 millimeter diameter. Je plaatst er de smallere koker met gaatjes in, die voorzien is van een rubberen ring. Je kunt de koker zelf in de hoogte instellen tot de gewenste hoeveelheid gaatjes is bereikt. Hiermee reguleer je de hemelwaterafvoer. Dit soort innovaties zullen er in de toekomst vaker nodig zijn. Hemelwatermanagement op het platte dak heeft definitief zijn intrede gedaan. Hoe krijg je water niet op de snelste, maar op de beste manier het dak af.”

Architect

Volgens Johan Bodde dwingen de veranderende klimatologische omstandigheden de architect om hemelwatermanagement in zijn ontwerp mee te nemen. Althans, zo zou het moeten zijn: “Hemelwaterafvoer is een ondergeschoven kindje. Je moet met het dak – ook als ontwerper – kijken naar de toekomst. De architect is niet altijd op de hoogte van wat er met het dak kan. Daarom zijn partijen, zoals TotaalDakConcept zo belangrijk. Hier is alle kennis aanwezig om integrale platdakconstructies te realiseren, waarin het watermanagement een rol speelt.”

Duurzaam en toekomstbestendig bouwen is een van de belangrijkste thema’s in de bouwsector. Ook AGS products is nadrukkelijk bezig om duurzame oplossingen te creëren of in te zetten. “Al onze loden afvoeren worden vervaardigd uit 100% gerecycled lood en lassen doen we met waterstof zuurstof. Onze pas geïntroduceerde Daktap is voorzien van een noodoverloopfunctie en wordt vervaardig uit gerecycled PP als alternatief voor de standaard gesloten PVC stadsuitloop. Daarnaast maakt de geïntegreerde rubber manchetaansluiting kitten overbodig. Onze tegelbladvanger hebben we onlangs ook voorzien van noodoverloop-sleuven. En we hebben bijvoorbeeld een Zweeds dakgootsysteem dat je kunt monteren zonder te hoeven solderen. De delen worden aan elkaar bevestigd door middel van een rubberen klemverbinding. Verkrijgbaar in diverse kleuren. Op dit moment zijn vakmensen die goed kunnen solderen schaars en daardoor duur. Het systeem is gemaakt van het eerste staal wereldwijd dat CO2-neutraal geproduceerd wordt. Een unicum.”

Automatiseren

Het dak is volgens Bodde nog lang niet uitontwikkeld. “Nee, zeker niet. Er gebeurt veel op dat dak. Dat je op het dak parkeren kunt of tuinieren, dat is makkelijk voorstelbaar. Dat we het dak nodig zouden hebben om de hemelwaterafvoer in stedelijke gebieden te managen hadden we twintig, dertig jaar geleden niet bedacht. Nu zijn we zover dat we ons richten op het automatiseren daarvan. We denken aan morgen. Zo zijn we bezig met de ontwikkeling van een elektronisch regelsysteem voor hemelwaterafvoer. Het regelsysteem sluit zichzelf op het moment dat het nodig is en gaat open op het moment dat het kan. De fase waar we nu in zitten, is het monitoren van de hoeveelheid water op het dak. We willen metingen koppelen aan een actie. Het meetsysteem moet straks een signaal geven aan de afvoer die dan automatisch open of dicht gaat. Je kunt het systeem bijvoorbeeld koppelen aan Buienradar en ervoor zorgen dat bij een bepaalde regenintensiteit de kleppen sluiten. Immers, als het heel hard regent dan wil je niet direct het water van je dak in het riool hebben. Zo kan iedereen een steentje bijdragen. Overstijgt het water het niveau van de door de constructeur berekende maximum aantal cm water op het dak, dan doen de ingebouwde noodoverlopen hun werk. Het dak wordt steeds dynamischer, actiever, efficiënter. Op allerlei fronten. Dat betekent ook dat leveranciers en producenten hun toepassingen beter op elkaar af moeten stemmen. Dat is ook een van de redenen waarom TotaalDakConcept is opgericht.”

AGS staat samen met alle partners van TotaalDakConcept op de bouwbeurs in hal 11 stand E 010 die van 6 t/m 10  februari zal plaats vinden in de Jaarbeurs te Utrecht.

Speciale actie voor de bezoeker aan deze stand: https://www.dakenraad.nl/gratis-boek-kijk-op-het-dak-van-morgen/

Gratis boek ‘Kijk op het dak van Morgen’