Koudebrugonderbreking bij staal op staal

Artikel delen

“Vooral bij een staal op staal verbinding is een koudebrugonderbreking essentieel”, zegt projectmanager en bouwtechnoloog Robert Platje van Mei architects and planners. Bij de transformatie van de Fenixloods in Rotterdam zijn daarom Schöck Isokorf verankeringen toegepast (zie rode pijl) voor de stalen consoles in de in het oog springende stalen overgangsconstructie.

Fenixloods 1 is een grootschalig transformatieproject in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Op de bestaande loods realiseert Heijmans Woningbouw 212 vrij indeelbare loftappartementen. De betonnen bovenbouw is gebouwd op een zware stalen tafelconstructie, die constructief volledig los gehouden is van de bestaande bebouwing. Stalen kolommen van 15 meter lang ‘prikken’ door de bestaande loods heen en zijn gefundeerd op nieuwe zware poeren, die precies tussen de bestaande poeren gesitueerd zijn.

Tussen de bestaande loods en de betonnen bovenbouw is een ‘incisielaag’ gecreëerd. In deze overgangslaag bevinden zich de stalen vakwerken van de tafelconstructie. Deze zware vakwerken blijven zichtbaar in de appartementen die in deze extra hoge bouwlaag worden gerealiseerd. Voor de verbinding van de stalen consoles met de achterliggende staalconstructie zijn Isokorf® KST verankeringen gebruikt.

“De thermische ontkoppeling van binnen en buiten is bij deze staalverbinding vanuit bouwfysisch oogpunt wel heel belangrijk. Het onderbreekt de koudebrug en voorkomt condensvorming”, zegt Platje. “De keuze viel al heel snel op Isokorf® als meest geëigende oplossing hiervoor. Staalbouwer CSM kon deze oplossing ook goed implementeren.” De Isokorf® KST van Schöck is een constructief hoogwaardige verankering voor staal op staal met onderbreking van de koudebrug. De isolatiedikte in de Isokorf® KST bedraagt 80 mm en de draadeinden zijn van RVS, dat een veel lagere thermische geleiding heeft dan staal.

Schöck Nederland
www.schock.nl