Magnifieke uitzichten tijdens Rotterdamse Dakendagen

Artikel delen

Bloedheet was het deze zomer bij tijd en wijle. Zo ook tijdens de 5e editie van de Rotterdamse Dakendagen. Onder een strakblauwe hemel bezochten maar liefst 22.000 mensen de circa 65 daken die 1 en 2 juni jongstleden open waren voor publiek. Ook de redactie van Dakenraad was van de partij. Na een prikkelend symposium op vrijdag 31 mei, met een zeer internationaal gezelschap en dito lezingen, startten we de volgende dag met een overheerlijk ontbijt op het dak van stadsboerderij de DakAkker. Vervolgens genoten we van magnifieke uitzichten vanaf onder andere Central Post en de Maassilo. Bovendien was het ook mogelijk om deel te nemen aan een scala aan excursies. Zo bekeken we het lege cellenblok en het dak van Heilige Boontjes (voormalig politiebureau Eendrachtsplein, nu re-integratieproject waar je een heerlijk bakje troost kunt halen) en betraden we de daken van de Schiecentrale. Het avondprogramma, met onder andere diverse muziekoptredens op grote hoogte, hebben wij overgeslagen, maar ook dat is zeer de moeite waard. Mocht je ons voorbeeld willen volgen, op 5, 6 en 7 juni 2020 is het weer zover! Meer informatie vind je via rotterdamsedakendagen.nl


Op de DakAkker (zie www.dakakker.nl), een dakboerderij van 1000m2 bovenop het Schieblock in Rotterdam, was het slimme, waterbergend dak te bewonderen, en natuurlijk de diverse gewassen. Lekkerbekken konden ter plekke onder andere een potje honing kopen. Van lokale dakbijen, want die gedijen een stuk beter dan hun soortgenoten in de polder.


Als je de kleurige bloemenzee op de DakAkker ziet, is verdere uitleg over de waarde van een groendak overbodig.


Via de knalgele houten luchtbrug lopen we vanaf het Schieblock naar het episch centrum van de Rotterdamse Dakendagen: luchtpark De Hofbogen.


Vanaf Central Post, nu een kantorencomplex en voorheen het stationspostkantoor van Rotterdam, heb je naar alle kanten een fenomenaal uitzicht op de Havenstad.


Nogmaals een blik vanaf Central Post, met op de voorgrond de Dakakker en daarachter luchtpark De Hofbogen.


Onder de bezielende leiding van Robert Winkel (geheel rechts op de foto), directeur van het Mei architects and planners, horen we hoe de Schiecentrale is getransformeerd tot wat het nu is: een prachtig icoon van herontwikkeling, waarbij oud en nieuw prachtig samengaan.


Tijdens de excursie op de Schiecentrale zien we op een lagergelegen dak een aantal mensen relaxen op een speels aangelegd dakterras van restaurant Stroom. Een mooi voorbeeld van multifunctioneel gebruik.


Club Now&Wow, de grootste huurder van de Maassilo, heeft vergevorderde plannen om op het dak een skybar te realiseren. Een superidee wat ons betreft; wat een uitzicht!


Het ontwerp voor de skybar komt van de veelbelovende Amsterdamse architect Bram van Grinsven (zie ook het interview van Dakenraad over deze plannen, in maart 2019). Hij won daarmee de ontwerpwedstrijd voor de nieuwe inrichting van het dak van de Maassilo. Terwijl wij genieten van het uitzicht licht hij zijn plannen toe.


Tekst en beeld: Foka Kempenaar, Redactie Ridderkerk