Na het energiedak: de energiegevel?

Artikel delen

Adviesbureau Merosch organiseert op 15 en 18 april twee zogenoemde ‘Open Source’-bijeenkomsten over energieopwekkende daken en gevels. Tijdens die evenementen staan nieuwe ontwikkelingen rondom gebouwgeïntegreerde PV en ontwerpuitdagingen voor energielevende gevels centraal.

“Een ding is zeker: na het dak gaat ook de gevel duurzame energie leveren”, stelt Merosch op zijn website. “Hoe doen we dat op een mooie manier? Daarnaast vraagt ook de ambitie van meer groen in en om gebouwen om een andere manier van kijken naar onze gevels.”

Volgens de adviseurs is de uitdaging hoe dit er qua vorm er uit gaat zien en hoe dit financieel en qua exploitatiekosten gerealiseerd wordt. “Betekent dit dat we aan de vooravond staan van een nieuwe vorm van architectuur? Daarin moeten architecten dan wel de technieken en innovatieve oplossingen aangereikt krijgen om dit architectonisch op een mooie manier te kunnen doen en om ervoor te zorgen dat er niet alleen blauwe ´muren´ komen of dat er verdorde groene gevels ontstaan.”

Diverse experts komen tijdens de bijeenkomsten aan het woord. Peter Toonssen van Solliance vertelt over innovaties rondom BIPV. Marloes van Heteren van Studio Solaris gaat in op hoge duurzaamheidsambities voor de ontwerpen van de gevels en daken bij hoogbouw. Arnoud Matser van Merosch presenteert twee succesvoorbeelden van projecten met energieleverende gevels.

De bijeenkomsten vinden plaats op 15 en 18 april 2019, van 13.00 tot 17.00 uur aan de Eendrachtsweg 3 in Bodegraven. Meer informatie is hier te vinden. Aanmelden kan hier.