NedZink dak voor stadhuis Hasselt

Artikel delen

In Hasselt is in de zomer van 2018 het gloednieuwe stadhuis in gebruik genomen, een combinatie van nieuwbouw en de gerenoveerde oude rijkswachtkazerne.
De stad Hasselt ging op het vlak van duurzaamheid veel verder dan de wettelijke norm. Ook bij de renovatie. De keuze voor een duurzaam, titaanzinken dak voor de voormalige rijkswachtkazerne was dan ook een logische. Ridder Skins for Buildings adviseerde het voorgepatineerde NedZink NOVA.

NATO-project

Het nieuwe stadskantoor bestaat uit een nieuwbouw van zeven bouwlagen en de gerenoveerde oude rijkswachtkazerne. De toekomst van het monument, dat onder meer plaats biedt aan een raadszaal, werd zo veiliggesteld. “Van de voormalige rijkswachtkazerne zijn alleen de buitenmuren en een paar vloeren behouden gebleven,” zegt Rens van Lamoen van Ridder Skins for Buildings, verantwoordelijk voor de zinken dakbedekking, dakkappelen en ossenogen, in opdracht van Zolderse Dakprojecten. Dezelfde combinatie realiseerde eerder al het NATO-project in Brussel, ook met een NedZink dak.

Dubbele fels

De interne structuur van het monument werd dus volledig aangepast aan de nieuwe gebruiker. Er is een staalconstructie geplaatst waarop Ridder houten gordingen heeft aangebracht ten behoeve van de dakconstructie. Van Lamoen licht de opbouw nader toe: “Bovenop de gordingen is 10 centimeter PIR isolatie aangebracht met daarop ventilatielatten en ruwe vuren delen. Het vormde de basis voor de dakbedekking bestaande uit een NedZink NOVA felsbekleding met dubbele fels. Het voorgepatineerde NedZink NOVA laat zich heel eenvoudig bewerken en werd aangeleverd op coil bij onze productielocatie in Zwaag. Hier hebben we het voorgepatineerde zink geprofileerd om deze vervolgens naar Hasselt te transporteren en daar direct te kunnen monteren.”

Spiegeleffect

De hellende daken van de voormalige rijkswachtkazerne zijn allemaal uitgevoerd met een NedZink NOVA felsbekleding. “In totaal gaat het om 1.300 m2 aan felsbekleding. Daarnaast hebben we ook de achttien dakkappelen, zeven ossenogen en ruim 900 strekkende meter aan gootconstructie uitgevoerd in NedZink NOVA,” somt Van Lamoen op. Heel bijzonder is dat de zinken dakconstructie vanuit meerdere hoeken zichtbaar is. Niet alleen vanaf de naastgelegen bebouwing is er zicht op het prachtige dak, ook door de schuine spiegelwand van de nieuwbouw, één van de blikvangers in het ontwerp van het Hasseltse stadskantoor, reflecteert het NedZink NOVA regelmatig op. “De opdrachtgever is dan ook uitermate tevreden met het eindresultaat,” besluit Van Lamoen.

Locatie: Hasselt – België
Project: Stadhuis Hasselt
Materiaal: NedZink NOVA
Systeem: Felssysteem
Architect: Jaspers-Eyers Architects, UAU collectiv en Architectenbureau Michel Janssen