Nieuw Sweco-rapport: Europa’s groene transitie naar een veerkrachtige industriesector

Artikel delen

Het laatste deskundigenrapport van Sweco schetst de vooruitgang van de Europese industrieën in hun inspanningen om veerkrachtiger te worden en richting een netto nul te gaan. De staalindustrie loopt voorop, gevolgd door de cementindustrie. De chemische industrie en de transportsector zijn ook bezig met de transformatie naar een netto nulklimaat. Nu er aanzienlijke investeringen worden gedaan en nieuwe technologieën zoals waterstof, CCS en elektrobrandstoffen op industriële schaal worden getest, presenteert het rapport kansen en risico’s waarmee bedrijven en besluitvormers rekening moeten houden.

De industriële sector is verantwoordelijk voor 25 tot 30 procent van de totale mondiale CO2-uitstoot en bedrijven en landen investeren nu zwaar om hun activiteiten te transformeren. De verwachting is dat de vraag naar industriële producten de komende dertig jaar aanzienlijk zal toenemen: staal met 30%, cement en ammoniak met 40%, en aluminium met 80%. Bedrijven in deze moeilijk te verminderen industrieën moeten nu op een duurzame manier aan die vraag voldoen.

“De analyse van Sweco is gebaseerd op de  Leadership Group for Industry Transition (LeadIT) database en toont aan dat Europa wereldwijd het voortouw neemt in de groene transitie van de industriële sector, aangezien 95% van de grootschalige cementprojecten wereldwijd in Europa worden uitgevoerd. , evenals 61% van alle fossielvrije staalprojecten. Er zijn een aantal redenen waarom dit nu gebeurt: hogere prijzen voor CO2-uitstoot, nieuwe investeringen, regelgeving, de EU Net-Zero Industry Act en een sterkere vraag naar duurzame producten van eindklanten”, zegt Erik Skogström, divisiedirecteur Industrie en Energie bij Sweco in Finland.

Sweco is de vertrouwde adviseur voor enkele van Europa’s meest ambitieuze grootschalige industriële projecten op het gebied van decarbonisatie, waaronder energievoorziening en -efficiëntie, waterstof- en waterkrachtenergieopslag zoals batterijtechnologie, CCS en industriële circulariteit.

Het nieuwe rapport van Sweco omvat de volgende belangrijke inzichten:

• Regelgeving en kapitaal vallen op hun plaats – maar is dat voldoende?
• De staalindustrie loopt voorop, gevolgd door de cementindustrie
• CCS/CCU — een noodzakelijke aanvullende oplossing
• De elektrificatierevolutie, gestimuleerd door hernieuwbare energiebronnen, waterstof en batterijen
• Hulpbronnenefficiëntie en circulaire industriële processen
• Industriële symbiose en nieuwe bedrijfsmodellen

Over Urban Insight van Sweco
Urban Insight is een reeks inzichtrapporten geschreven door Sweco-experts over verschillende aspecten van stedelijke ontwikkeling vanuit het perspectief van de burger. Het nieuwe rapport is hier beschikbaar.

Fotograaf: Getty Images

Sweco plant en ontwerpt de duurzame gemeenschappen en steden van de toekomst. Samen met onze klanten en de collectieve kennis van onze 22.000 architecten, ingenieurs en andere experts co-creëren we oplossingen om de verstedelijking aan te pakken, de kracht van digitalisering te benutten en onze samenlevingen duurzamer te maken. Sweco is Europa’s toonaangevende ingenieurs- en architectuuradviesbureau, met een omzet van ongeveer SEK 29 miljard (EUR 2,5 miljard) in 2023. Het bedrijf is genoteerd aan de Nasdaq Stockholm. www.swecogroup.com .