Nieuwbouw beleeft primeur met Cradle-to-cradle dakbedekking

Artikel delen

Op voorschrift van Kraaijvanger Architects werd voor het eerst in een nieuwbouwproject de circulaire bitumen dakbaan Citumen toegepast. Dit gebeurde bij de uitbreiding van BSN Leidschenveen. Het product dat New Horizon Material Balance, ZND en Icopal in samenwerking ontwikkelden werd al eerder bij renovaties toegepast maar nog nooit in nieuwbouw. Het collectief streeft hergebruik na. Dit sluit volledig aan bij de circulaire ambities van Kraaijvanger dat circulair materiaalgebruik standaard voorschrijft bij de realisatie van al haar ontwerpen.

Al eerder dit jaar werden gecertificeerde C2C-producten toegepast in het project British School in The Netherlands (BSN Leidschenveen). De circulaire dakbedekking Citumen past perfect in de lijn om 100% circulaire ontwerpen te realiseren. Voor de productie van Citumen wordt 50% van bitumen afkomstig uit sloop en renovatie, gered van de vuilverbranding en hergebruikt. Wanneer meerdere opdrachtgevers overstappen op deze toepassing komt het certificeren van Citumen ter sprake.

Plaatsing Cradle to cradle Citumen dakbedekking op British School in the Netherlands Leidschenveen Campus

Project coördinator Bart van der Werf: “Wij juichen dit soort C2C-initiatieven van leveranciers toe. Het brengt ons dichterbij ons doel om 100% circulaire ontwerpen te realiseren.”

Met de realisatie van Stadskantoor Venlo zette Kraaijvanger de toon voor het toepassen van de C2C principes. Voor veel producten bestonden destijds nog geen goede C2C oplossingen. Laat staan gecertificeerde oplossingen. Het voorschrijven van circulair materiaalgebruik zet producenten en leveranciers aan tot innovatie en certificering.


Tekst & beeld: Kraaijvanger Architects