Nieuwe Apple store vangt water en zonlicht

Artikel delen

De nieuwste Apple store werd onlangs geopend in een prachtig gerenoveerd 19e-eeuws gebouw in Parijs. Het gebouw aan de aan de Champs-Élysées maakt voor 100 % gebruik van hernieuwbare energie afkomstig van pv panelen die zijn geïntegreerd in het dak. Hier wordt ook regenwater opgevangen voor gebruik in de sanitaire voorzieningen en het irrigatiesysteem voor het vele groen.

Het pand staat op de hoek van de Champs-Élysées en Rue Washington en is een voormalig luxe appartementencomplex. Naast de zorgvuldige restauratie van de 19e-eeuwse gevel en hal, heeft de architect voortgeborduurd op het gebruik van de origineel aanwezige materialen. Zo werd het gebruik van Bourgoundische steen en Franse eiken parketvloeren door het hele gebouw voortgezet.

Na binnenkomst door de imposante entree, vinden bezoekers aan beide zijden verschillende ruimtes gevuld met Apple producten. Wie doorloopt bereikt al snel de imposante binnenplaats waar grote bomden baden in het daglicht. Daglicht dat naar binnen valt door het caleidoscopische zonnedak welke is voorzien van piramidevormige spiegels die het zonlicht reflecteren in het interieur. De grote originele trap verbindt de begane grond met bovenliggende verdiepingen. De bezoeker heeft hier toegang tot balkons die uitkijken over Champs-Élysées.

“Dit is één van de meest unieke Apple Stores ter wereld, gelegen langs ’s werelds mooiste avenue,” aldus Stefan Behling van Architectenbureau Foster + Partners. “Helemaal passend in de Parijse stijl is het gebouw rijk aan textuur en ervaringen die de zintuigen prikkelen. Een plek die aanzet tot creativiteit.”

Bron: Foster + Partners Beeld: Nigel Young