Nieuwe lijn gerecycled grijs EPS voor bouw

Artikel delen

BEWI lanceert vandaag een nieuwe productlijn van gerecycled grijs EPS, ontworpen voor gebruik in isolatieoplossingen. Klanten kunnen nu kiezen uit een selectie van grijze grondstoffen met of zonder vlamvertrager, variërend van EPS gemaakt van nieuw materiaal, tot EPS met tot 40 procent gerecyclede grondstoffen. Volgens Nathalie De Ridder, Sales & Marketing Director van BEWI RAW, is dit een logische stap: “BEWI wil echt vooroplopen op de weg naar een volledig circulaire economie. Dit is weer een hele praktische stap in die richting.”

IsoFort Cavity Wall Insulation

Grijs EPS bevat grafiet, dat betere isolatiewaarden biedt dan het meer gangbare witte EPS. BEWI levert al langer grijs EPS, maar nu ook met gerecycled materiaal.

De Ridder: “EPS, en met name de grijze variant, is zeer geschikt voor het isoleren van vloeren, kruipruimtes, spouwmuren en daken, waardoor het de CO₂-uitstoot van gebouwen aanzienlijk kan verminderen en ze energiezuiniger maakt. We weten dat gebouwen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 40 procent van het energieverbruik in Europa en dat de meeste gebouwen niet energie-efficiënt zijn. Daar is dus nog een wereld te winnen!”

Ook in vlamvertragende variant

Gerecycled EPS kan ook worden gebruikt op plekken waar vlamvertragend materiaal de voorkeur heeft, legt De Ridder uit. “We hebben ook een vlamvertragende variant van grijs EPS. Ondanks die speciale eisen zijn we erin geslaagd om ook hierin tot 20 procent gerecycled materiaal te verwerken.”

De Ridder benadrukt dat de gerecyclede materialen dezelfde kwaliteit hebben als materialen van nieuwe grondstoffen. “Ons materiaal voldoet altijd aan de hoge kwaliteitseisen die in Europa worden gesteld en bevat alleen geaccepteerde additieven, goed gedocumenteerd en volledig traceerbaar.”

PowerTop Roof Insulation

Investeren in duurzaamheid en circulariteit

Met de opening van een nieuwe productielijn voor gerecycled materiaal in Etten-Leur in december vorig jaar en een nieuwe productielijn voor recycling in Norrköping in Zweden enkele weken geleden, blijft BEWI investeren in circulariteit.

Een maand geleden introduceerde het bedrijf nog de Circulum® Balance-productlijn. Een optie voor bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen, maar waar het gebruik van gerecyclede producten niet haalbaar is, bijvoorbeeld in voedselverpakkingen en de farmaceutische sector.
Dit alles stelt het bedrijf in staat om klanten een volledige selectie van materialen aan te bieden, waaronder grijs en wit EPS – op basis van nieuwe en gerecyclede grondstoffen.