Green Deal presenteert dakprestaties Groenblauwe DakenFoto: Erik Steegman, NDA

Op 19 september, tijdens het seminar ‘Groenblauwe daken voor een leefbare stad’, presenteerde de Green Deal Groene Daken de Facts&Values Groenblauwe Daken. De factsheet laat de dakprestaties van multifunctionele daken zien, want slim ingerichte groene daken hebben veel voordelen.

Een groen dak verkoelt en gaat twee keer zolang mee. Waterberging, biodiversiteit en extra buiten gebruiksruimte. De factsheet Facts&Values Groenblauwe Daken laat dakprestaties zo kwantitatief mogelijk zien, en is gebaseerd op dertig wetenschappelijke bronnen. Met de factsheet wil de Green Deal het gesprek tussen alle belanghebbenden van groene daken op gang brengen, met als doel om met meer en betere groene daken samen van alle voordelen gebruik te maken.

Achtergrond
Dirk Roosendaal (voorzitter Vereniging Bouwwerk Begroeners (VBB), partner Green Deal Groene Daken): “Wij zijn in een eerder stadium begonnen met een éénduidige terminologie over begroeide daken. Vervolgens zijn de verschillende publicaties en onderzoeken over dakprestaties onder de loep genomen en deze bij verschillende partners (overheden, brancheverenigingen, bedrijven en kennisorganisaties) voorgelegd. Uiteindelijk zijn deze breed gedragen Facts&Values een belangrijk vertrekpunt om met elkaar het dakenlandschap aan te pakken, te vergroenen en nader vorm te geven.”
Aart Veerman (commercieel directeur Van der Tol, partner Green Deal Groene Daken): “De talloze gestapelde voordelen van groene daken in deze flyer geven maar een ding aan: doen!”
Lieke Coppens (Nelen & Schuurmans, partner Green Deal Groene Daken): “We willen met deze factsheet eenvoudig en compleet inzicht geven in de kosten-batenbalans voor een groenblauw dak. Door de meerwaarde voor onze leefomgeving duidelijk te maken willen we het vergroenen van daken versnellen.”

Voordelen
Eén van de voordelen van een Groenblauw Dak is dat bij neerslag deze 45 tot 70% verdampt. De planten op het dak verdampen de neerslag. Dit geeft verkoeling binnen en buiten, en zorgt dat er minder water van het dak afstroomt direct naar het riool. Door de verkoelende werking op het dak leveren zonnepanelen in combinatie met groen 6% meer energie op. En wanneer alle daken groen zijn in een wijk, is een reductie tot 50% minder riooloverstortvolume te realiseren. Ook als het alleen om sedumdaken gaat. Hiermee houden we het oppervlaktewater schoner. De factsheet Facts&Values Groenblauwe Daken toont deze en meer voordelen voor zowel de gebouweigenaar als voor anderen in de omgeving.

Bekijk de Factheet (PDF) Facts&Values Groenblauwe daken van Green Deal Groene Daken,
illustratie door: www.invloedontwerp.nl.

Nieuwe leden
Tijdens het seminar ‘Groenblauwe daken voor een leefbare stad’, ondertekenden twee nieuwe partners de ambities van de Green Deal Groene Daken: Grachten van Smaragd en Triflex B.V. Met de twee nieuwe partners komt het aantal organisaties dat zich samen inzet voor betere en meer groene daken op 37. “Ik ben blij weer twee mooie partners bij de Green Deal Groene Daken te mogen verwelkomen”, zegt Egbert Roozen, voorzitter Green Deal Groene Daken. “Hiermee is onze coalitie gegroeid naar 37 partijen afkomstig uit overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Samen werken we vanuit verschillende werksporen aan de realisatie van nog meer groene daken, waarmee we een antwoord hebben op de grote uitdaging van vergroenen en verdichten in het bestaande stedelijke gebied.”
Grachten van Smaragd is het eerste burgerinitiatief binnen de Green Deal en streeft naar groene daken op alle woonboten in Amsterdam, als cadeau voor de stad bij haar 750ste verjaardag viert in 2025. Rian Verpalen, voorzitter Stichting Grachten van Smaragd: “Wat wij aan te bieden hebben zijn ingangen bij de meeste zichtbare, meest fotogenieke en meest gefotografeerde daken van ons hele land: die van de woonboten in Amsterdam. Alle woonboten een groendak is op zich al een appeltje-eitje, met hoe makkelijk je het zelf aanlegt en de voordelen die het de waterbewooner geeft. Dankzij de Green Deal zullen we op basis van kwantitatieve informatie nog aantrekkelijker business case voor woonbootbewoners kunnen presenteren.”
Triflex B.V. zorgt voor een ondoordringbare afdichting van het dak om lekkage en waterschade te voorkomen. Opstanden, doorvoeren, veiligheidsankers, lichtkoepels en rookgasafvoeren maken zij duurzaam wortelvast en waterdicht. Raymond Middelkamp, Business Development manager Triflex: “Innovatie en vernieuwing, wat een bijdrage levert aan een duurzamere wereld, zijn kenmerken die voor Triflex hoog in het vaandel staan. Dit is een belangrijke reden voor Triflex om zich aan te sluiten bij de Green Deal, omdat zij dit stimuleren. Met de innovatieve dakoplossingen levert Triflex graag een bijdrage aan o.a. groendaken.”

De Factsheet Facts&Values Groenblauwe Daken is hier te downloaden.

De factsheet Facts & Values Groenblauwe daken is samengesteld door Green Deal Groene Daken partners: gemeente Rotterdam, Nelen & Schuurmans, Van der Tol en Vereniging Bouwwerkbegroeners in samenwerking met STOWA / COP Meten en Monitoren Groenblauwe Daken.

Meer informatie
• Doe mee en ontgin met ons het daklandschap: www.greendealgroenedaken.nl
• Meer over hoe de waarde van het dak te vergroten: www.multifunctioneledaken.nl
• Alle bronnen van deze Facts & Values: www.greendealgroenedaken.nl/facts-values
• Seminar Groenblauwe Daken in Nijmegen: http://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-nieuws/wateragenda/1879-19-sept-water-in-smart-cities-groenblauwe-dakenMeer Dakenraad nieuws:
- Agenda 2018 / 2019
- Groen dak voor Bonnefanten College
- Wocozon breidt uit
- Beleef techniek 2019
- Energieopwekkend design-gevelmateriaal
- Nieuw leven voor salamanders op gevels
- Circulair dak bespaart 400 ton CO2
- Klimaatrobuuste waterbuffer op dak
- Lege bedrijfsdaken Zuid-Holland vullen met zonnepanelen
- Dick van der Bom neemt afscheid
- Fabrikanten van bitumendakbanen bundelen krachten
- Provades directeur Nina van Arum vindt het tijd om diversiteit in besturen af te dwingen
- AGENDA najaar 2018
- Daglicht en design gaan samen
- Innovatieve gevel- en dakisolatie
- Ontdek de mogelijkheden van houtvezelisolatie
- Luchtdichte dakelementen met hogere Rc
- Zonne-energie opwekken zonder dat iemand het ziet
- Volledig dakvlak vullende zonnepanelen
- Green Deal presenteert dakprestaties Groenblauwe Daken
- Enorm solardak bij De Groot Vroomshoop
- Dakwandeling in Rotterdam
- Vakbeurs Energie 2018: Samen werken in Transitie
- Duurzaam dak is ook demontabel
- Krachtenbundeling Wienerberger en Daas Baksteen
- Erasmus MC wint Rooftop Award
- Groot bewonersinitiatief Rosmalen
- Recycling betonnen dakpannen in convenant
- Tweede leven gevelaluminium
- Dak inspecteren met drone
- Belastingvoordeel bij dakrenovatie
- Dakramen bedienen met je stem
- Slimste dak en dakman
- Meest complexe zonnepanelenproject van Europa
- Kennisdag Rotterdamse Dakendagen
- Beurs Renovatie 2018
- Bijzonder optopproject in Sneek
- StudentenSTAALprijs 2018
- Helling dak virtueel instellen
- Nieuwe pannen checken met app
- Digitale asbesttoolbox
- 216 bomen namens Dakbehoud Nederland
- 3.500 zonnepanelen op een parkeerdek