Nieuw leven voor salamanders op gevelsVoor de dubbele gevelrestauratie zijn ruim 750 reliŽftegels en 750 vlakke tegels gebakken die alle vorstbestendig handmatig zijn gereproduceerd, geglazuurd en gebakken op 1.200 graden.

Half oktober zijn de laatste steigers weggehaald in de Stierstraat 8 en 16 in Antwerpen en verschenen twee fraai gerestaureerde art nouveau gevels. Het meest springen de reliŽftegels met de afbeelding van een bruingetinte salamander in het oog. Deze vervangen de poreus geworden tegels uit 1890, met instemming van Monumentenzorg. MaatWerkTegels uit Utrecht heeft voor deze bijzondere gevelrestauratie ruim 750 reliŽftegels en 750 vlakke tegels gebakken.

Het was een forse en arbeidsintensieve uitdaging om de oorspronkelijke kleuren dicht te benaderen en alle vorstbestendige tegels handmatig te reproduceren, glazuren en bakken op 1.200 graden. De tegels waren in 1890 al niet geschikt voor buitengebruik, de scherf was poreus en door watertoetreding en vorst verpulverden ze als het ware. Kapotte exemplaren zijn ooit en zonder succes vervangen door gipsen afgietsels. De twee woningen in de Stierstraat naar ontwerp van architect Ernest Stordiau hebben de monumentenstatus, daarom mogen de tegels niet zomaar verwijderd worden. Via een zoektocht komt MaatWerkTegels in Utrecht in beeld. Het bedrijf maakte een aantal kleurpoeven waarna de bewoners van Monumentenzorg toestemming kregen de geveltegels volledig te vernieuwen. Voorwaarde was wel dat de tegels vorstbestendig zijn en dezelfde kleurnuance hebben als de tegels op de 130 jaar oude gevel.De reliŽftegels van de art nouveau gevels in de Antwerpse Stierstraat hebben een afbeelding van een bruingetinte salamander en vervangen de poreus geworden tegels uit 1890, met instemming van Monumentenzorg.

Groter formaat vanwege bakkrimp
Na opdrachtverlening start het finetunen van de glazuurkleuren; een transparant glazuur gemengd met verschillende verhoudingen kleurende metaal oxides voor een zelfde gemÍleerd patroon als de originele tegels. Vanuit de tientallen proeven maken de bewoners van beide woningen hun keuze. MaatWerkTegels liet de originele tegel door een gespecialiseerd keramisch modelleur afgieten en oneffenheden bijwerken. Omdat plastische klei bij drogen en bakken ruim 8% krimpt, is de originele tegel vergoot om de bakkrimp op te vangen.
Vanuit een moedervorm zijn 20 gipsen mallen gemaakt. Hierin is een chamotteklei met de hand ingedrukt zodat alle details intact blijven. De tegels zijn eerst biscuit gebakken op 1.000 graden. Na handmatig glazuren met zes tinten goudbruin en bakken op 1.200 graden zijn ze gegarandeerd voor eeuwig vorstbestendig. Om de kleurverschillen over de gevel te spreiden zijn de tegels gemixt op de testwand bij MaatWerkTegels en op de achterzijde van een markering voorzien.

Meer Dakenraad nieuws:
- Agenda 2018 / 2019
- Groen dak voor Bonnefanten College
- Wocozon breidt uit
- Beleef techniek 2019
- Energieopwekkend design-gevelmateriaal
- Nieuw leven voor salamanders op gevels
- Circulair dak bespaart 400 ton CO2
- Klimaatrobuuste waterbuffer op dak
- Lege bedrijfsdaken Zuid-Holland vullen met zonnepanelen
- Dick van der Bom neemt afscheid
- Fabrikanten van bitumendakbanen bundelen krachten
- Provades directeur Nina van Arum vindt het tijd om diversiteit in besturen af te dwingen
- AGENDA najaar 2018
- Daglicht en design gaan samen
- Innovatieve gevel- en dakisolatie
- Ontdek de mogelijkheden van houtvezelisolatie
- Luchtdichte dakelementen met hogere Rc
- Zonne-energie opwekken zonder dat iemand het ziet
- Volledig dakvlak vullende zonnepanelen
- Green Deal presenteert dakprestaties Groenblauwe Daken
- Enorm solardak bij De Groot Vroomshoop
- Dakwandeling in Rotterdam
- Vakbeurs Energie 2018: Samen werken in Transitie
- Duurzaam dak is ook demontabel
- Krachtenbundeling Wienerberger en Daas Baksteen
- Erasmus MC wint Rooftop Award
- Groot bewonersinitiatief Rosmalen
- Recycling betonnen dakpannen in convenant
- Tweede leven gevelaluminium
- Dak inspecteren met drone
- Belastingvoordeel bij dakrenovatie
- Dakramen bedienen met je stem
- Slimste dak en dakman
- Meest complexe zonnepanelenproject van Europa
- Kennisdag Rotterdamse Dakendagen
- Beurs Renovatie 2018
- Bijzonder optopproject in Sneek
- StudentenSTAALprijs 2018
- Helling dak virtueel instellen
- Nieuwe pannen checken met app
- Digitale asbesttoolbox
- 216 bomen namens Dakbehoud Nederland
- 3.500 zonnepanelen op een parkeerdek