Nominaties actie ‘Veiligheid op Pole Position’ zijn bekend

Artikel delen

Een jury, bestaand uit Carin Benders, coördinerend Inspecteur/projectleider bij de Nederlandse Arbeidsinspectie en de vroegere arbo voorlichters Ad Verhoeven en Paul Aalders, heeft de nominaties bekendgemaakt voor de prijsvraag ‘Veiligheid op PolePosition’ van het Sociaal Fonds BIKUDAK.

De actie Veiligheid op Pole Position heeft tot doel om veilig werken op het platte dak te stimuleren.

Werknemers onder de CAO BIKUDAK konden tot 31 mei 2024 hun idee of suggestie inzenden in drie categorieën:

  • het Beste Idee,
  • het Beste Praktijkvoorbeeld en
  • de Beste Veiligheidsman of gelukkig ook dit jaar mogelijke beste Veiligheidsvrouw.

De bekendmaking van de overall winnaar en de winnaars in de diverse categorieën vindt plaats op 2 juli 2024 in Hotel De Klepperman in Hoevelaken. De prijzen worden uitgereikt door voormalig F1-coureur Jan Lammers.

Nominaties voor het Beste Idee

Werkveiligapp Herhalen Voorkomt Falen – Dit idee is ingestuurd door Fabiana Giammancheri van MASTUM.
De Werkveiligapp is een digitaal platform waarmee werknemers op het dak en in de bouwsector hun kennis over veiligheid en veiligheidsprotocollen up-to-date kunnen houden. Dat gebeurt door middel van maandelijkse quizzen, illustraties en video’s. De Werkveiligapp is meertalig.

Multifunctionele Dakrandbeveiliging – Een systeem dat is ingezonden door Thomas van Lierop van JR Isolatie & Dakbedekkingen. De basis van het systeem is dat er zich geen obstakels bevinden op het dakoppervlak, zoals liggers met contragewichten. Hierdoor wordt struikelgevaar voorkomen.

Trimmentrekker – Dit idee is ingezonden door Ed van Maarschalkerweerd van J. de Kluyver Dakbedekking uit Rhoon. Het is een hulpmiddel om daktrimmen te demonteren waarbij geen naar buiten toe gerichte inspanning hoeft te worden geleverd. Hierdoor wordt het risico beperkt dat er materialen van het dak vallen.

Mobiele Onderhoudskar (MOK) – Het tweede idee van Willy Wortel Thomas van Lierop van JR Isolatie & Dakbedekkingen. In sommige situaties wordt een steiger gebruikt om onderhoudswerkzaamheden aan het dak uit te voeren. Dit is niet in alle situaties mogelijk. Daarom is de MOK bedacht, een verrijdbaar aluminium hekwerk, waarbinnen de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd.

Nominaties voor het Beste Praktijkvoorbeeld

De Dakrandklem – Ingezonden door Freddy Christ van Roofing Solutions. Deze klem is volgens de inzender geschikt om over afdekkappen en sandwichpanelen te plaatsen. Er rusten geen onderdelen op het dakoppervlak. De afdekkappen kunnen zelfs worden gedemonteerd zonder dat de klem verwijderd hoeft te worden.

Firesafety mobiele Brandkar– Dit idee is ingezonden door John Gooren van Verkoelen Dakspecialisten uit Weert. Het betreft een mobiele brandkar, voorzien van onder meer twee poederblussers, twee branddekens, een hijsoog en een hijsborging. Snelle toegang tot blusmiddelen is gegarandeerd als elke seconde telt.

Genomineerden voor Beste Veiligheidsman of zeker deze keer: Veiligheidsvrouw!

Femke Visch van Hilkhuysen Daktechniek BV – Femke is aangedragen door Simon Hilkhuysen. Binnen het bedrijf regelt Femke volgens Hilkhuysen alles omtrent veiligheid: van toolboxmeetings tot EHBO-koffers en van registratie gevaarlijke stoffen tot veilige werkkleding.

Esther de Bruijn van Kunststof Dak Nederland (KDN) – Esther is aangedragen door Jean Paul Vink van KDN. Esther enthousiasmeert met strakke hand zowel medewerkers als directie voor toolboxmeetings en alle voorkomende veiligheidsaangelegenheden. Daarnaast verspreidt ze relevante informatie over veiligheid, onder meer van SBD en VEBIDAK, binnen de organisatie.