Media

Actueel
Artikel delen

Praktijkboek multifunctionele daken vervangt handboek groendaken

In verband met het snelgroeiende aantal functies dat ‘groene’ daken kunnen vervullen, willen Stichting Groenkeur en ISSO het Handboek Groene daken vernieuwen. De huidige versie stamt uit 2011 en sluit volgens de kennisinstanties onvoldoende aan bij de huidige praktijk, waarbij het ‘dak steeds meer functies krijgt dan groen’. De nieuwe uitgave wordt omgedoopt in Praktijkboek Multifunctionele Daken en Gevels.

De Dakakker, foto: gemeente Rotterdam.

Om de inhoud van het nieuwe praktijkboek zo goed mogelijk te laten aansluiten op de actualiteit, en voor het rond krijgen van de financiering, zijn Stichting Groenkeur en ISSO op zoek naar partners uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid.

Zowel het bestaande Handboek Groene Daken als de publicaties in het portfolio van ISSO (voorheen bekend als de SBRCURnet-publicaties) zijn verouderd. ‘Hoewel de inhoud van deze publicaties nog altijd relevant is, moet deze bijgesteld en aangevuld worden. Tegelijkertijd biedt een gezamenlijke herziening kans om de hoeveelheid publicaties terug te dringen, overzichtelijk te maken en beter voor de verschillende doelgroepen te ontsluiten. Dit in een modulaire digitale en papieren uitgave’, aldus een gezamenlijk nieuwsbericht van Stichting Groenkeur en ISSO.

Modules

De indeling van modules is gebaseerd op de verschillende doelgroepen per projectfase: beleidsmaker, initiatiefnemer, ontwerper, uitvoerder, onderhoud/beheer. Tegelijkertijd wordt ook onderscheid gemaakt in functie (groen/rood/geel/blauw) en worden verschillende kaders met belangrijke aanvullende informatie toegevoegd (juridisch, financieel, veiligheid & ARBO). De initiatiefnemers willen de inhoud van het nieuwe praktijkboek ook meteen de basis laten vormen voor vijf opleidingsmodules, van ontwerper tot beheerder van multifunctionele daken.

Kijk voor meer informatie op de website van Groenkeur, www.groenkeur.nl/praktijkboek/ of neem contact op met Jan Cromwijk van ISSO.