Prefab-houtcomplex toont Nul op Meter techniek in Beijing

Artikel delen

Het in Beijing gevestigde architectenbureau SUP Atelier heeft het Xuhui Demonstrative Project voltooid. Een gemeenschapscomplex op zonne-energie dat dienst doet als demonstratieproject voor energieneutraliteitstechnologieën in Beijing. Het complex is gebouwd om te voldoen aan de BREEAM- en LEED-normen en biedt een scala aan duurzame functies, variërend van afvalarme prefabricage tot groendaken. Real-time monitoring en slimme automatisering optimaliseren energiebesparingen en comfortniveaus.

Het project bestaat uit drie hoofdgebouwen. Een fitnesscentrum, een vergaderruimte en een boekencafé dat tevens dienst doet als tentoonstellingsruimte. De gebouwen grenzen aan een centrale binnenplaats die regenwater bewaart en zuivert. De gebouwen zijn met elkaar verbonden middels houten promenades. Ook de gebouwen zelf zijn van hout en bestaand uit verschillende prefab elementen. Het modulaire ontwerp zorgt voor flexibiliteit en minder bouwafval.

Het compelex is tevens een experiment met betrekking tot duurzaamheid en energiebesparing. “Met behulp van informatietechnologie kan de analyse van duurzame indicatoren implementatiemethoden opleveren die toegepast kunnen worden in zowel nieuwbouw en renovatie.

Om bestand te zijn tegen de koude winters in Beijing, zijn de gebouwen omwikkeld met een dubbel gelaagde ‘houten envelop. Ook zijn composietgevels met fotovoltaïsch dubbel glas aangebracht. Verhoogde daken met luchtkanaal-inrichtingen helpen de zomerhitte te verminderen en bevorderen natuurlijke ventilatie. Hernieuwbare energie wordt gewonnen uit filmglas, fotovoltaïsche panelen en een hybride verwarmingssysteem dat op thermische zonne-energie en een lucht-bron warmtepomp inspeelt.

Bron: ArchDaily Beeld: Su Chen and Chun Fang via SUP Atelier