Renovatie Mariakerk te Emmeloord

Artikel delen

 

Het doel van de renovatie was het reconstrueren van een felsprofiel om het uiterlijk van een plaatstalen dak na te bootsen waarbij tevens tijdens de renovatie een voorziening werd getroffen voor het  installeren van zonnepanelen voor de energievoorziening van de kerk.

Nadat de oude betonnen dakpannen waren verwijderd, werd de onderliggende constructie hersteld. Het dakbedekkingssysteem is gewijzigd van een ventilerend en waterkerend dakbedekking naar een gesloten dakbedekkingsconstructie. Deze bestaat uit een PIR-isolatie die op een zelfklevende bitumineus dampscherm is gelegd met een waterdichte toplaag van een polyisobutyleen (PIB) dakbaan type Rhepanol hfk waarop gemakkelijk een esthetisch felsprofiel kan worden gereproduceerd. Het is ook bij uitstek, vanwege de lichtgrijze reflecterende kleur van het materiaal geschikt als dakbedekking voor zonne-energiesystemen.

Door DGI dak en gevel ingenieurs is een berekening gemaakt inzake de gewijzigde bouwfysische situatie,van de oude- en nieuwe opbouw. De berekening geeft aan dat door het toepassen van een  hoge dampremmende aluminium folie op de prefab dakdoos met een extra isolatielaag en Rhepanol PIB dakbedekking (Mu waarde 150.000) er weliswaar sprake is van een geringe toevoeging aan inwendige condensatie in de constructie (1,1 g/m2) ter plaatse van de oude- en nieuwe houten ondergrond maar dat de extra drogingscapaciteit per jaar goed is (261,3 g/m2).

De bestaande opbouw van de dakconstructie bestond uit een prefab dakdoos van spaanplaat aan de onderzijde en een OSB bovenplaat met daar tussen een dampremmer en steenwol isolatie. Op de bestaande OSB ondergrond is na het verwijderen van alle dakpannen, ruiters en tengels en folie een nieuwe underlaymentplaat mechanisch bevestigd. Daarop is een aluminium zelfklevende dampremmer (type BauderTEC KSD Talk), die tevens dienst doet als noodlaag, met een PIR isolatieplaat van 50 mm toegepast, mechanisch bevestigd in de ondergrond. De windlastberekening is door Guardian, producent van bevestigingsmaterialen, aangeleverd voor de speciale wijze van bevestiging van de Rhepanol hfk dakbaan middels een speciale klittenband strook (Gripfix). Deze strook wordt eerst geplaatst en op de ondergrond met plaatjes en schroeven vastgezet. Hier overheen wordt de gecacheerde dakbaan gesteld middels een metalen plaat tussen de gripfix en de dakbedekking. Als de dakbaan ligt wordt de metaalplaat weggetrokken waarna de dakbaan wordt aangerold ter plaatse van het klittenband. De naden in de overlap worden met hete lucht waterdicht geföhnd.

De dakrenovatie van de Moriakerk werd nauwlettend in het oog gehouden vanuit de producent FDT toepassingstechnologie. Naast het door hen leveren van het materiaal met  de berekening van de windbelasting was er regelmatig coördinatie en overleg over de uitvoering met Olster Dakwerken, al jaren ambassadeur van het Rhepanol materiaal. Vanuit het uitvoerende specialisme wordt gewerkt met goed opgeleide dakdekkers die kennis van zaken hebben om het materiaal conform de verwerkingsvoorschriften te verwerken.  Hierdoor zal, aldus de fabrikant, de opgegeven levensduurverwachting van het materiaal van meer dan 40- 50 jaar gemakkelijk haalbaar zijn.

Project:
Dakrenovatie met Rhepanol hfk
Opdrachtgever: Moriakerk in Emmeloord
Ambassador Rhepanol: Olster Dakwerken, Steenwijk
Jaar van vervaardiging: 2020
Materiaal: Rhepanol hfk
Partner FDT: Quality Roofing Systems B.V. ‘s-Hertogenbosch