Rockzero Bouwsystemen: een nieuwe manier van leven en bouwen

Artikel delen

Een woning die comfort, bescherming en zekerheid biedt, in de breedste zin van het woord. Dat is het uitgangspunt van Rockzero Bouwsystemen, een nieuw, dragend bouwsysteem gemaakt van ROCKWOOL steenwol. Door te focussen op primaire woonwensen als welzijn en veiligheid slaagt ROCKWOOL er in een bouwsysteem van isolerend steenwol te ontwikkelen dat in één bouwgang de basisbehoeften van bewoners en bouwnormen op het gebied van duurzaamheid, brandveiligheid en akoestiek overtreft. Met Rockzero introduceert ROCKWOOL daarom een nieuwe manier van leven en bouwen. Het innovatieve bouwsysteem werd onlangs voor het eerst toegepast in opdracht van de Friese woningcorporatie Elkien, bij de bouw van 14 NOM-woningen in Leeuwarden. Rockzero wordt officieel gepresenteerd op de Bouwbeurs in de Utrechtse Jaarbeurs, die van 4 tot en met 8 februari plaatsvindt (Hal 11, stand C050).

Rockzero is een dragend bouwsysteem waarbij de gebouwschil (wanden en dak) grotendeels uit ROCKWOOL steenwol bestaat. Door de oriëntatie en persing van de vezelstructuur van steenwol aan te passen, heeft ROCKWOOL het dragend vermogen van de steenwol fors vergroot. Hierdoor biedt het systeem meer draagvermogen dan houtskeletbouw en een vergelijkbaar draagvermogen als staal. Hierdoor kan met Rockzero tot drie lagen worden gebouwd. De wanden van het systeem bestaan uit een dragende kolommen structuur gemaakt van steenwol. Een u-profiel sluit deze kolommen aan de bovenzijde af, waarna een volgende verdieping en tenslotte het dak geplaatst kunnen worden. Rockzero bestaat uit een drielaagse opbouw van steenwol, wat zorgt voor een extreem geïsoleerde bouwschil.

Luchtdicht bouwen met een dampopen structuur

Het systeem is beschikbaar met de Rc-waardes 7, 8 en 9. Naast het isolerend vermogen levert bouwen met (onbrandbare) steenwol veel andere voordelen ten opzichte van traditioneel bouwen op. Woningen gebouwd met Rockzero zijn in de kern circulair, zeer brandveilig (tot 60 minuten bezwijkt de structuur niet, dat is 2 x de norm uit het Bouwbesluit red.), luchtdicht gebouwd en kennen een dampopen structuur. Het bouwsysteem levert een hoge mate van akoestisch comfort dankzij de bovengemiddelde prestaties van steenwol op het gebied van geluiddemping. Qua energie-efficiëntie gedragen bouwmateriaal en -systeem zich heel voorspelbaar waardoor – met de juiste installatietechniek – de Total Cost of Ownership (TCO) voor huiseigenaren sterk kunnen worden gereduceerd.

Terug naar de basis

Ala Hussin, manager technical solutions center bij ROCKWOOL B.V. , vertelt dat bij de ontwikkeling van het bouwsysteem is teruggekeerd naar “de basis”. “Wij hebben ons de vraag gesteld: waarom willen mensen nu echt in huizen wonen en in gebouwen werken? En het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. Omdat ze comfort en veiligheid bieden, in de breedste zin van het woord”, stelt Hussin. “Volgens ons is een woning in de kern duurzaam en circulair, brandveilig en biedt deze te allen tijde een aangenaam binnenklimaat. Maar een woning moet ook zekerheid geven op het gebied van energie- en onderhoudskosten en beschermen tegen geluid van buitenaf; we bouwen immers steeds dichter op elkaar. De huidige manier van bouwen, die gebaseerd is op minimale regelgeving, sluit hier onvoldoende bij aan. Daarom zijn wij terug naar de tekentafel gegaan en hebben we een concept ontwikkeld dat tegemoet komt aan alle eisen van de moderne mens en zijn leefomgeving.”

14 NOM-woningen met Rockzero: primeur voor Friese woningcorporatie Elkien

Rockzero is voor het eerst toegepast bij de nieuwbouw van 14 NOM-woningen (Nul Op de Meter) in Friesland. In opdracht van woningcorporatie Elkien werd het bouwsysteem – in nauwe samenwerking met ROCKWOOL, TWA Architecten uit Burdaard en ontwikkelaar/aannemer Zaanderwijk uit De Goorn – vertaald in 14 unieke en zeer energie-efficiënte huizen. De woningen leveren dankzij een Rc-waarde van 8 en een installatieconcept met PV panelen, infraroodverwarming en een warmtepompboiler meer energie dan ze gebruiken, wijst de praktijk uit na bijna een jaar bewoning.

Bouwmateriaal van de toekomst

Fred Braaksma, algemeen directeur bij ontwikkelaar/aannemer Zaanderwijk, noemt steenwol “het bouwmateriaal van de toekomst.” “Wij zijn een ontwikkelingsbedrijf dat gericht is op innovatie, duurzaamheid, circulair bouwen en lage onderhoudskosten in de exploitatie. Daarom zijn wij in een vroegtijdig stadium enthousiast geraakt over dit systeem, want met steenwol bouw je een woning die 1,5 keer beter is geïsoleerd dan met traditionele bouwsystemen. Als ketenpartner van Elkien heeft Zaanderwijk destijds ROCKWOOL geïntroduceerd. We zijn samen met de corporatie en ROCKWOOL als innovatief team gestart. Met de toevoeging van de installateur en architect aan het team zijn we het concept voor de 14 woningen verder gaan uitwerken. “Braaksma vervolgt: “Dit is pas echt stappen maken richting een duurzame woningvoorraad. Tel daar de andere eigenschappen van steenwol bij op – het is onbrandbaar, een volledig circulair isolatiemateriaal en geluiddempend – dan heb je een topproduct, een systeem waarmee je het huis van de toekomst bouwt.”

Rockzero Bouwsystemen wordt officieel gepresenteerd op de Bouwbeurs in de Utrechtse Jaarbeurs, die van 4 tot en met 8 februari plaatsvindt (Hal 11, stand C050).

ROCKWOOL
www.rockwool.nl